Wijncursus

Cursus wijnmaken: van vrucht tot fles

 

 

De wijncursus gaat ook dit jaar weer van start. Ze wordt in Rhenen gehouden op de dinsdagavonden van 20:00 tot 22:00 uur en wel op:

  • 25 februari 2025
  • 4, 18 en 25 maart 2025
  • 1 april 2025

Wil je aansluiten?
Je bent van harte welkom.

Duik in de fascinerende wereld van wijnmaken met onze praktische cursus!

Bij het Edes Wijn en Bier Gilde leer je alles over het proces, van het selecteren van de juiste vruchten tot het bottelen van je eigen wijn. Onder begeleiding van een ervaren wijnmaker ontdek je de technieken en geheimen achter het creëren van wijnen met karakter. De cursus omvat zowel theoretische kennis als praktijk ervaring opdoen. Je leert over fermentatie, rijping en het afstemmen van smaken.

Aan het einde van de cursus heb je niet alleen nieuwe vaardigheden opgedaan, kennis opgedaan of bestaande kennis verdiept, maar ook je eigen unieke wijn gemaakt om trots mee naar huis te nemen. Perfect voor zowel beginners als gepassioneerde wijnliefhebbers die hun kennis willen verdiepen!

Meldt je aan, er is nog een beperkt aantal plaatsen voor dit jaar.

De kosten voor de cursus zijn dit jaar nog € 80,00. Dat is dan ook nog eens inclusief cursusboek en een jaar lidmaatschap van € 40,–.

De benodigde materialen en het te fermenteren sap is niet bij de prijs inbegrepen. De reden hiervoor is dat sommige cursisten ervoor kiezen om een goedkope basis-startset aan te schaffen, terwijl anderen direct voor een professionele opstart gaan. Op dit moment variëren de prijzen van het sap enorm, vandaar dat we niet vooraf weten wat hiervan de prijs.

Het Edes Wijn en Bier Gilde bestaat uit een groep enthousiaste en ervaren mannen en vrouwen. Tijdens de maandelijkse Gildeavond leren wij eeuwenoude ambachten te verdiepen.

De cursus bestaat uit 5 avonden, waarbij o.a. rekenoefeningen, proeven, meten, suiker, zuur, hevelen e.d. aan bod komen.

Eerste cursus avond

Wijnen
 
  • Begrippen
  • Indelingen
  • Het begin van wijn maken
  • Werk schoon
  • Aanbevolen beginnersset
  • wijn maken schematisch
  • Sapwinning

Tweede cursusavond

Suikers
 
  • Soorten suiker
  • Suiker toevoegen (en invertsuiker maken)
  • De densimeter
  • Sap varianten
  • Suikercorrectie
  • Relatie suiker en alcohol
   
Zuren
 
  • Soorten zuur
  • Bestanddelen fruit
  • Meten van zuurgehalte
  • Zuurgehalte wijnsoorten
  • Corrigeren van het zuurgehalte

Derde cursusavond

Voortzetting over zuren

Gisten
 
  • Indeling
  • Gistcellen
  • Het gistingsproces en een giststarter maken
  • Sap- of pulpgisting
  • Stilgevallen gisting

Vierde cursusavond

Voortzetting over gisten

Alcohol
 
  • Vinometer
  • Soorten alcohol

Wijngebreken

Vijfde cursusavond

 
  • Klaren en hevelen
  • Klaren van de wijn
  • De oeversteek
  • Hevelen en hevels
  • De eerste oversteek
  • De tweede oversteek
  • De derde oversteek
Extra stof
 
  • Wijntermen
  • Sap rendement
  • Register bijhouden
  • Proeven met de tong
Bottelen
 
  • Hevelen
  • Hevel en overdruk
  • Bottelen
  • Kurken
  • Soorten kurken
  • Kurkapparaat
  • Houten slagapparaat
  • Metalen apparaat met hefboom
  • Kurkapparaat op voet

Meld je aan bij het Secretariaat Edes Wijn en Biergilde
Telefoon: 0622544294
E-mail: secretaris@edeswijnenbiergilde.nl

                                                                                

 

Reacties zijn gesloten.