Blikvruchten | 500 gram |
Water | 4,5 ltr |
Suiker | 675 gram |
Moutextract | 250 gram |
Wijnsteenzuur | 1 theelepel |
Looizuur / Tannine | ½ theelepel of vlgs voorschrift leverancier |
Pecto-enzymen | Vlgs voorschrift leverancier |
Wijngist | Sauternes |
Gist voedsel | Vlgs voorschrift leverancier |
Sulfiet | Na behoefte |
Men kan perziken kopen als schijfjes of pulp. Volgt u het recept, dan krijgt u een lichte tafelwijn, maar als u een vollere wijn wilt, gebruik dan twee blikken perziken en gebruik meer suiker (1250 gram), meer wijnsteenzuur (2 theelepels) en dubbele hoeveelheid looizuur (1 theelepel). Voor nog zoetere wijn 1470 g suiker en 820 gram blikvruchten.
Werkwijze:
- Giet de stroop in het gistingsvat, en prak het fruit fijn met een roestvrij stalen vork.
- Kook 2 liter water en los de suiker en moutextract hierin op.
- Doe dan de pulp in een plastic emmer en giet er de kokendhete siroop eroverheen.
- Afkoelen tot 21° C. alvorens het wijnsteenzuur, looizuur en de pecto-enzymen erin op te lossen.
- Goed roeren, goed afdekken en op een warme plaats wegzetten.
- De volgende dag roeren en alles in een gistingsvat gieten, bij de siroop gist en gistvoedsel toevoegen, en voldoende koud water om het peil van d most net onder de schouder van het vat te grengen, zodat er ruimte is voor het schuimen.
- Waterslot erop en warm wegzetten, 3 dagenlang. Iedere dag even schudden om de pulp met de vloeistof te vermengen.
- Zeef de vloeistof dan in een schoon vat, laat het uitgisten, daarna overhevelen, ca.1 gram sulfiet toevoegen en bottelen zoals gebruikelijk.