Wijn van Perzik, Abrikoos of Nectarine 9%

Blikvruchten 500 gram
Water 4,5 ltr
Suiker 675 gram
Moutextract 250 gram
Wijnsteenzuur 1 theelepel
Looizuur / Tannine ½ theelepel of vlgs voorschrift leverancier
Pecto-enzymen Vlgs voorschrift leverancier
Wijngist Sauternes
Gist voedsel Vlgs voorschrift leverancier
Sulfiet Na behoefte

Men kan perziken kopen als schijfjes of pulp. Volgt u het recept, dan krijgt u een lichte tafelwijn, maar als u een vollere wijn wilt, gebruik dan twee blikken perziken en gebruik meer suiker (1250 gram), meer wijnsteenzuur (2 theelepels) en dubbele hoeveelheid looizuur (1 theelepel). Voor nog zoetere wijn 1470 g suiker en 820 gram blikvruchten.

Werkwijze:

  • Giet de stroop in het gistingsvat, en prak het fruit fijn met een roestvrij stalen vork.
  • Kook 2 liter water en los de suiker en moutextract hierin op.
  • Doe dan de pulp in een plastic emmer en giet er de kokendhete siroop eroverheen.
  • Afkoelen tot 21° C. alvorens het wijnsteenzuur, looizuur en de pecto-enzymen erin op te lossen.
  • Goed roeren, goed afdekken en op een warme plaats wegzetten.
  • De volgende dag roeren en alles in een gistingsvat gieten, bij de siroop gist en gistvoedsel toevoegen, en voldoende koud water om het peil van d most net onder de schouder van het vat te grengen, zodat er ruimte is voor het schuimen.
  • Waterslot erop en warm wegzetten, 3 dagenlang. Iedere dag even schudden om de pulp met de vloeistof te vermengen.
  • Zeef de vloeistof dan in een schoon vat, laat het uitgisten, daarna overhevelen, ca.1 gram sulfiet toevoegen en bottelen zoals gebruikelijk.

Reacties zijn gesloten.