Recept witbier – 2018

Dit bier kwam op de keuring van 2018 op de 3e plaats.

Basis gegevens

 Omschrijving Waarde
 Naam recept Witbier
 Kenmerk eigen
 Biertype Witbier
 Aantal liters 21
 Gewenst begin SG 1055(5,9 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement 75,0 %

Algemeen

 Omschrijving Waarde
 Totaal water 34,02 liter
 Maischdikte 4,30 l/kg
 Maischwater 23,44 liter
 Spoelwater 10,58 liter
 Kooktijd 75 Min.
 Berekende kleur 9 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid 17 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam % Stort Massa Kleur
 Tarwemout 45,87% 2,500 kg 4 EBC
 Swaen Lager 36,70% 2,000 kg 3 EBC
 Thomass Fawcett Oat 4,59% 0,250 kg 5 EBC
 Havervlokken 4,59% 0,250 kg 4 EBC
 Carapils (W) 3,67% 0,200 kg 5 EBC
 Tarwevlokken 4,59% 0,250 kg 4 EBC

Hop

 Hopnaam % Alfazuur Massa Kooktijd Bitterheidsaandeel
 Wai-iti 2,80% 25 gr 45 Min. 7 EBU
 Citra 12,00% 30 gr 5 Min. 8 EBU
 Opmerkingen –

Kruiden

Naam kruid Toevoegen Massa Kooktijd
 Gistvoedingscomplex 1,00 gr 15 Min.
 Iers Mos 3,00 gr 15 Min.
 Gelatine 6,00 gr 0 Min.
 Olijfolie 1,00 gr 15 Min.
 Vitamine C 1,00 gr 0 Min.
 Koriander (gemalen korrels) 10,00 gr 1 Min.
 Sinaasappelschillen 30,00 gr 15 Min.
 Vlierbloesem 10,00 gr 1 Min.
 Citroenschillen 4,00 gr 1 Min.
 Lavendel 10,00 gr 1 Min.
 Opmerkingen Bittere schil. Lavendel en vlierbloesem toegevoegd aan de helft vd gebottelde batch. Koriander, sinaasappel en citroenschillen aan de hele batch.

Gist

 Omschrijving Waarde
 Gistsoort Danstar BRY-97 American West Coast Yeast
 Gist toegevoegd als
 Opmerkingen gehydrateerd

Maischschema

 Stap nr. Temperatuur Rusttijd Maischdikte
 1 60°C 1 Min. 4,3 l/kg
 2 63°C 45 Min. 4,3 l/kg
 3 72°C 30 Min. 4,3 l/kg
 4 75°C 15 Min. 4,3 l/kg
 5 78°C 10 Min. 4,3 l/kg
 Opmerkingen 10 ml CaCl2