Ingrediënten voor 10 liter wijn
Vlierbloemen | 0,5 liter |
Rozijnen (liefst ongezwaveld) | 1 kg. |
Perensap (voor meer body) | 1 liter |
Suiker | meten en aansturen op circa 11,5 % alc. |
Wijnsteenzuur | tot 7 gram per liter |
Gistvoedingszout | 3 theelepels per liter |
Pecto-enzymen | 2 theelepels |
Wijngist | b.v. semi white of bioferm doux (Ed Montforts) of tokaygist (internet) |
Gist voeding | Volgens voorschrift leverancier |
Werkwijze:
- Los 1,5 kilo suiker op in 3 liter kokend water en doe dit in het gistingsvat. Voeg na afkoelen gistvoeding en pecto-enzym toe. Vul aan tot 8,5 liter met gekookt afgekoeld water. Was de rozijnen en verwijder met soda de waslaag. Goed naspoelen. Voeg toe aan het gistingsvat.
- Meet het zuurgehalte en vul aan met wijnsteenzuur tot 7gram per liter. Meet het SG en vul aan met opgeloste suiker tot SG voor 11,5%
- Pluk de vlierbloemen, liefst in de volle zon; goed wassen en bij de gistingsfles doen. Handig is de vlierbloemen in een fijnmazig netje te doen, zodat het makkelijk te verwijderen is.
- Meestal laat ik de vlierbloemen 3 tot 5 dagen meegisten. Hangt een beetje van het gistingsproces af.
- Wanneer de hevige gistIng voorbij is, eventueel aanvullen met nog wat extra perensap.
- Met alle genoemde gistsoorten heb ik goede resultaten; zelf gebruik ik nu tokay gist.
- Geen citroen gebruiken, geeft de wijn een scherp zuur
- Naar wens kan er wat rabarber of banaan aan toegevoegd worden.