Recept Vlierbloemenwijn

Ingrediënten voor 10 liter wijn

Vlierbloemen0,5 liter
Rozijnen (liefst ongezwaveld)1 kg.
Perensap (voor meer body)1 liter
Suikermeten en aansturen op circa 11,5 % alc.
Wijnsteenzuurtot 7 gram per liter
Gistvoedingszout3 theelepels per liter
Pecto-enzymen2 theelepels
Wijngistb.v. semi white of bioferm doux (Ed Montforts) of tokaygist (internet)
Gist voedingVolgens voorschrift leverancier

Werkwijze:

  • Los 1,5 kilo suiker op in 3 liter kokend water en doe dit in het gistingsvat. Voeg na afkoelen gistvoeding en pecto-enzym toe. Vul aan  tot 8,5 liter met gekookt afgekoeld water. Was de rozijnen en verwijder met soda de waslaag. Goed naspoelen. Voeg toe aan het gistingsvat.
  • Meet het zuurgehalte en vul aan met wijnsteenzuur tot 7gram per liter. Meet het SG en vul aan met opgeloste suiker tot SG voor 11,5%
  • Pluk de vlierbloemen, liefst in de volle zon; goed wassen en  bij de gistingsfles doen. Handig is de vlierbloemen in een fijnmazig netje te doen, zodat het makkelijk te verwijderen is.
  • Meestal laat ik de vlierbloemen 3 tot 5 dagen meegisten. Hangt een beetje van het gistingsproces af.
  • Wanneer de hevige gistIng voorbij is, eventueel aanvullen met nog wat extra perensap.
  • Met alle genoemde gistsoorten heb ik goede resultaten; zelf gebruik ik nu tokay gist.
  • Geen citroen gebruiken, geeft de wijn een scherp zuur
  • Naar wens kan er wat rabarber of banaan aan toegevoegd worden.

Reacties zijn gesloten.