Witte tafelwijn medium – 10 ltr
Ingrediënten: | Hoeveelheden: |
Perziken (rijpe) | 8900 kg |
Suiker | 1100 gram |
Bananen, overrijp | 2000 gram |
Honing | 1350 gram |
Rozenblaadjes (wit of geel) | 0,5 ltr. |
Wijnsteenzuur | 10 gram |
Tannine | 10 gram |
Pecto-enzymen | 10 gram |
Gist – Chablis | Vlgs voorschrift leverancier |
Gistvoedsel | Vlgs voorschrift leverancier |
Sulfiet | Naar behoefte |
Werkwijze:
- Maak een giststarter.
- Maak de vruchten tot pulp en verwijder de pitten. Pers de pulp uit in een nylon zak of een dichtgeweven doek. Vul het volume aan met water tot ca. 5 liter. Voeg ca. 10 – 15 gram sulfiet toe. Dek het vat goed af.
- Snij de volgende dag de bananen aan schijfjes samen met de schillen en kook dit ca. 20 minuten. Zeef het perzikensap in het gistingsvat en voeg de honing toeen doe het hete bananensap ook hierbij en roer alles tot de honing is opgelost.
- Voeg na afkoeling de rest van de ingrediënten erbij behalve de suiker en de rozenblaadjes. Breng het volumer op 10 liter en laat het geheel ca. 3 dagen gisten.
- Hevel de most daarna over in een gistingsfles met waterslot en voeg na 8 dagen ook de bloemblaadjes toe.
- Suiker toevoegen iedere keer als de gisting trager verloopt, de laastste keer voor het overhevelen bij S.G. 1015.
- Overhevelen bij S.G. 1015, ca.1 gram sulfiet toevoegen en hevel nog eens over als de wijn helder is. Hevel hierna nog drie keer over telkens om de drie maanden. Telkens ca. 0,75 gram sulfiet toevoegen per heveling.
- Bottelen als er geen sediment meer vormt en nog een half jaar op de fles laten rijpen.