Witte tafelwijn droog – 10 ltr
Ingrediënten: | Hoeveelheden: |
Perziken (rijpe) | 4500 kg |
Suiker | 2200 gram |
Druivenconsentraat (wit) | 660 gram |
Rozenblaadjes (wit of geel) | 0,5 ltr. |
Wijnsteenzuur | 10 gram |
Tannine | 10 gram |
Pecto-enzymen | 10 gram |
Gist – Chablis | Vlgs voorschrift leverancier |
Gistvoedsel | Vlgs voorschrift leverancier |
Sulfiet | Naar behoefte |
Werkwijze:
- Maak een giststarter.
- Maak de vruchten tot pulp en verwijder de pitten. Pers de pulp uit in een nylon zak of een dichtgeweven doek. Vul het volume aan met water tot ca. 7,5 liter. Voeg ca. 10 – 15 gram sulfiet toe. Dek het vat goed af.
- Na 24 uur het sap van de pulpresten afhevelen. Los 2200 gram suiker op in 2 ltr kokend water en voeg dit bij het sap.
- Voeg na afkoeling de rest van de ingrediënten erbij behalve de giststarter en de rozenblaadjes. De giststarter na 12 uur toevoegen en dit ca. 2 dagen laten gisten.
- Hevel de most daarna over in een gistingsfles en voeg na 5 dagen ook de bloemen toe.
- Overhevelen zodra de gisting is gestopt, ca.1 gram sulfiet toevoegen en hevel nog eens over als de wijn helder is. Hevel hierna nog drie keer over telkens om de drie maanden. Telkens ca. 0,75 gram sulfiet toevoegen per heveling.
- Bottelen en nog een half jaar op de fles laten rijpen.