Perfectie in Perziken, 12 %

Medium wijn – 40 ltr.

Ingrediënten Hoeveelheden / 10 ltr. Hoeveelheden 40 ltr.
Perziken 1 kg 10 kg
Witte suiker 1500 gram 6 kg
Bruine suiker 1125 gram 4,5 kg
Wijnsteenzuur 20 gram 75 gram
Looizuur / Tannine 0,5 theelepel of vlgs voorschrift 1,5 theelepel of vlgs voorschrift
Pecto-enzymen Vlgs voorschrift leverancier Vlgs voorschrift leverancier
Gist – Tokay of Sherry Vlgs voorschrift leverancier Vlgs voorschrift leverancier
Gistvoedsel Vlgs voorschrift leverancier Vlgs voorschrift leverancier
Sulfiet Naar behoefte Naar behoefte

Werkwijze:

  • Perziken zijn het goedkoopst begin augustus, als de aanvoer het toppunt bereikt.
  • Maak de perziken schoon en haal de pitten eruit. Doe ze in een grote plastic emmer en maak ze tot pulp. Giet er kokend water overheen en laat ze daarin een nacht staan. Dek de emmer goed af.
  • De volgende dag roert u de Pecto-enzymen 50 gram of vlgs voorschrift fabrikant erdoor en laat de vloeistof dan weer een dag staan. Op de derde dag zeeft u de most door een dubbele doek en gaat alles in een vat van 45 liter. Ook de Wijnsteenzuur, looizuur en gistvoeding erbij. Zet het vat neer, waar het tijdens het gisting zal staan, want verzetten is door het gewicht moeilijk.
  • Los dan 9 kg suiker op en als dit is afgekoeld, giet u de siroop in het vat en met gekookt water brengt u het vloeistofpeil tot de schouder van de fles.
  • Als het op kamertemperatuur is de gist erdoor roeren. Meet het S.G. Voor de suiker erbij kwam was het 1025 – 1030, maar nu is het ongeveer 1100. Als de temperatuur juist is begint de gisting na enige dagen (of giststarter gebruiken).
  • De rest van de suiker voegt u in etappes toe. Na ongeveer 2 weken is het S.G. 1030 en dan voegen we 2 liter water met 1 kg suiker erin opgelost toe.
  • Als het S.G. weer is gedaald, bijvoorbeeld naar 1010 – 1015 doen we er steeds weer 500 gram suiker bij. Het gistingsproces duurt 7 tot 8 maanden, maar u kunt het wel een jaar aan de gang houden door steeds kleine porties suikersiroop toe te voegen.
  • De eerste keer hevelt u als alle suiker gegeven is en het S.G. 1010 is. Als niet alle suikersiroop erbij kan, haalt u wat wijn uit het vat en bewaart dit in een aparte fles om later weer te gebruiken als aanvulling.
  • Aangezien we pecto-enzymen gebruikt hebben, zal de wijn volmaakt helder worden, hevel daarom niet te vaak over. Tenslotte moet het S.G. Ongeveer 1005 zijn. Telkens ca. 0,75 gram sulfiet toevoegen per heveling.
  • Bottelen en nog even laten rijpen.

Reacties zijn gesloten.