Om minder honing te hoeven gebruiken en toch een honingsmaak te krijgen kun je Melanoidin mout (ook wel ‘honingmout’) gebruiken. Voor een zoetere smaak is het maisschema zodanig aangepast dat er meer niet-vergistbare suikers vrij kwamen.
Maischwater 10 liter, spoelwater 5 liter
Vergistbare stoffen
Pale Ale mout 2 kg 7EBC
Melanoidin mout 0,6 kg 70 EBC
Cara mout 0,1 kg 120 EBC
Honing 1 kg
Hop
Northern brew (eigen kweek)
10 gram hopbloemen
24 gram hopbloemen
Gist:
Fermentis biergist SafAle S-04 11.5 g
Maisschema
Beta amilage rust 62°C 35 minuten
Alfa amilage rust 72°C 25 minuten
Uit maischen 78°C 5 minuten
De eerste hopgift 10 gram. Begin kook
De tweede hopgift 24 gram. Laatste 10 minuten
Ik kan de notitie van begin SG en eind SG helaas nergens terugvinden