Brouwcursus 2024

Gilden zijn van oorsprong opgericht om ‘het vak’ te leren. Bij ons gaat het om het brouwen van bier (maar ook over het maken van wijn of bereiden van likeur). Het EWBG heeft inmiddels dertig jaar ervaring met het geven van cursussen over bierbrouwen, waarbij elk jaar de cursus wordt herzien naar nieuwe kennis rond het brouwproces.

Bij deze nodigen wij je uit om deel te nemen aan deze cursus, welke bestaat uit 5 theorieavonden en 1 praktijkdag. De startdatum van de brouwcursus is 6 oktober.

Brouwtermen
Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van het boek “Verander water in bier”.
Tijdens de theorielessen, die op de avonden plaats vinden, leggen de docenten o.a. het brouwproces, brouwtermen, kennis van ingrediënten, het gereedschap en het gebruik van brouwapparatuur uit. Tevens zul je leren om je eigen vaardigheden te monitoren wat tot doel heeft je brouwsel gaandeweg te optimaliseren.

Bierbrouwen
Tijdens de praktijk dag, die op een zaterdag plaats vindt, sta je samen met een andere cursist aan de brouwketel om je eigen bier te brouwen. Aan het einde van de dag neem je je zelf gebrouwen bier* mee naar huis om het te laten vergisten.
Eigenlijk is het nog geen bier, maar ‘wort’, want door vergisting wordt de wort omgezet in bier.

Bottelen
Op de laatste avond breng je het bier weer mee, dan zal het in de flessen gaan.
Na afloop van de cursus heb je de basis vaardigheden van het brouwen onder de knie en neem je 10 liter zelf gebrouwen bier mee naar huis.

Kosten
De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, zijn inclusief de benodigde ingrediënten voor 10 liter bier en een lidmaatschap van een jaar bij het EWBG.
De kosten van deze cursus bedraagt slechts €150,00.

Waar je zelf voor moet zorgen
Een start set voor het brouwen en het lesboek: “Verander water in bier” (ISBN: 9789082209730)
De kosten van een start set hangen af van je eigen voorkeur.
Zo heb je al een leuk opzetje voor nog geen €50,00. Maar er zijn ook cursisten die direct voor een RVS opstelling, welke op kunnen lopen het tienvoudige.
Anderen struinen het internet af voor een tweedehandse opstelling.

Cursusdata

Data cursusavonden en praktijk dag:
Vrijdag 4 oktober 19:30 uur – kennismaking en de geschiedenis van bier
Vrijdag 18 oktober 19:30 uur – het brouwproces
Vrijdag 1 november 19:30 uur – hop, gist en brouwhulpstoffen
Vrijdag 15 november 19:30 uur – meten is weten, recepten en solfware
Zaterdag 8 februari (2025) 8:30 uur – praktijk dag bierbrouwen
Vrijdag 1 maart (2025) 19:30 uur – bottelen

Voor aanmelden of vragen kun je terecht bij de secretaris van het EWBG. Aanmelden voor 15 augustus 2024 via secretaris@edeswijnenbiergilde.nl of bel met 06 225 44 294.

Vriendelijke groet,

Cursusleiders bierbrouwen EWBG

Reacties zijn gesloten.