Barley Wine is een sterk bovengistend bier met een alcoholvolume van minstens 8 % en tot 14 %.
De Britten maakten dit bier voor het eerst begin negentiende eeuw. Tijdens de oorlog met Frankrijk verbood de Frans generaal en dictator Napoleon Bonaparte de export van wijn naar het Verenigd Koninkrijk. De ‘gegoede burger’ miste het alcoholische drankje, waar de brouwers handig op in sprongen.
Bier werd voornamelijk geassocieerd met de arbeiders (Porters), en werd door die gegoede burger verafschuwd. Dit is de rede waarom de benaming bier van het etiket verdween. Het zou, zo beweerden de brouwers, geen enkel bezwaar op mogen leveren omdat een barley wine net zo sterk kan zijn als wijn, maar omdat het uit graan (in plaats van fruit) vervaardigd is, blijft het bier.
Barley Wine 10 liter
Stamwort: 1.080 – 1.120 ° Plato
Alcohol: 8 – 12%
Kookkleur: 24 – 48 EBC
Bitterheid: 35 – 70 IBU
Ingredienten:
Château Pilsen 2RS 2,3 kg
Château Melano 3,3 kg
Château Cara Ruby® 0,2 kg
Château Abbey® 0,5 kg
Nugget hoppellets 12,5 g
Tettnang hoppellets 1,5 g
1 zakje Safbrew S-33 gist
Recept:
Inmaischen
Mash de mout in 10 liter water van 63°C
Verhoog de temperatuur na 80 minuten tot 78°C en rust gedurende 2 minuten
Spoel de bostel met water van 78°C tot een volume van 11 liter (voor een alcohol arm bier ga naar bovenstaand recept)
84 minuten koken
Na 15 minuten de bitterhop toevoegen;
Na 95 minuten – de aroma hop.
De wort moet aan het eind van het kookproces een dichtheid hebben van 1.101 SG. Om de nodige dichtheid te krijgen; suiker toevoegen.
Koelen naar 23°C
Voeg de droge gist toe van zodra het koele wort 23°C heeft.