Op de laatste gildebijeenkomst van 2018 hebben we wat aan food-paring gedaan, oftewel lekker opgegeten wat Ronald en Mireille gekookt hebben. Het was weer heerlijk.
Uitslag Wijnkeuring 8 november 2018
De uitslagen van de Gilde keuring zijn:
Klassering | Naam | Klasse | Soort | Punten |
1 | Atie Klerk | WDD3 | Regent – Rondo | 91 |
2 | Jasper van Schaik | WVM1 | Mispel | 84 |
3 | Atie Klerk | WDD1 | Johanniter | 77 |
4 | Jasper van Schaik | WVD3 | Morel | 70 |
5 | Mireille Klinkenberg | WDD1 | Johanniter – Antario | 65 |
6 – 7 | Atie Klerk | WVM3 | Rozenbottel | 63 |
6 – 7 | Mireille Klinkenberg | WDD3 | Regent | 63 |
8 | Bertus Veldhuizen | WVD2 | Gele Kornoelje – Appel | 62 |
9 | Jasper van Schaik | WVM1 | Perzik – Banaan | 61 |
10 | Atie Klerk | WDD3 | Regent | 59 |
11 | Jasper van Schaik | WVD3 | Bramen | 58 |
12 | Bertus Veldhuizen | WVD3 | Krent – Appel – Druif | 56 |
13 | Mireille Klinkenberg | WDM3 | Regent – Rondo – Tafeldruif | 55 |
14 | Mireille Klinkenberg | WOH1 | Heidehoning | 52 |
15 | Jannie van de Pol | WVD3 | Druif – Vlierbes – Braam | 50 |
Uitslag Likeurkeuring 8 november 2018
De uitslagen van de Gilde keuring zijn:
Klassering | Naam | Klasse | Soort | Punten |
1 | Bert Kattenbroek | L2 | Caramel | 94 |
2 | Gerda Mellema | L2 | Koffielikeur | 92 |
3 | Jasper van Schaik | L3 | Whiskey | 89 |
4 – 5 | Jasper van Schaik | L2 | Likeur 43 | 88 |
4 – 5 | Jasper van Schaik | L1 | Cassis | 88 |
6 – 7 | Koert de Groote | L3 | Curacao blauw | 87 |
6 – 7 | Koert de Groote | L3 | Marasquin | 87 |
8 – 9 | Jasper van Schaik | L2 | Gember | 86 |
8 – 9 | Jasper van Schaik | L1 | Dadels | 86 |
10 | Ronald Majoor | L1 | Sinaasappel | 85 |
11 – 12 | Jasper van Schaik | L2 | Amaretto | 84 |
11 – 12 | Ronald Majoor | L2 | Chocolade | 84 |
13 – 14 | Jasper van Schaik | L1 | Veel rood fruit | 82 |
13 – 14 | Koert de Groote | L1 | Abrikoos | 82 |
15 – 16 | Koert de Groote | L3 | Cherry Brandy | 81 |
15 – 16 | Ronald Majoor | L1 | Framboos | 81 |
17 | Eiso Zandstra | L1 | Sinaasappel | 74 |
18 | Gerda Mellema | L2 | Veense kruiden | 72 |
19 | Jasper van Schaik | L1 | Kersen | 69 |
Uitslag Bierkeuring 8 november 2018
De uitslagen van de Gilde keuring zijn:
Klassering | Naam | Klasse | Soort | Punten |
1 | Frank Overduin | D | Eisbock | 85 |
2 | Wilco van Dam | C | IPA (USA) | 84 |
3 | Robert de Boer | A | Wit bier | 80 |
4 | Eiso Zandstra | D | Dubbel Bock | 79 |
5 | Robert de Boer | vrij | Dunkel Weizen IPA | 78 |
6 – 7 | Robert de Boer | vrij | Weizen IPA | 77 |
6 – 7 | Robert de Boer | D | Weizen Bock | 77 |
8 – 11 | Frank Overduin | D | Irish Stout | 76 |
8 – 11 | Rinus van Bemmel | A | Special Belge (Palm) | 76 |
8 – 11 | Rinus van Bemmel | D | Dubbel | 76 |
8 – 11 | Wilco van Dam | D | Barley Wine (GB) | 76 |
12 – 16 | Rinus van Bemmel | C | IPA (USA) | 75 |
12 – 16 | Rinus van Bemmel | C | Lentebok | 75 |
12 – 16 | Sven de Bruin | B | Strong Bitter | 75 |
12 – 16 | Tiny Smeets | D | Milk Stout | 75 |
12 – 16 | Wilco van Dam | C | IPA (GB) | 75 |
17 | Piet van Alphen | C | Saison | 74 |
18 | Bert Kattenbroek | A | Bitter Blond | 72 |
19 | Robert de Boer | C | IPA (USA) | 70 |
20 | Marijke Mesdag | A | IPA | 68 |
Bijeenkomst 8 november 2018
Onze jaarlijkse competitie voor de beste bieren, likeuren of wijnen.
De leden laten hun beste brouwsels proeven en beoordelen door de externe keurmeesters.
Het was weer een gezellige avond met veel te keuren producten.
De aangeboden likeuren:
Opmerking van de keurmeesters: gemiddeld alcohol percentage likeuren is ca. 23%
Wijncursus
We hopen dit najaar weer een wijncursus te houden, zie Wijncursus najaar 2018
Bijeenkomst van 11 oktober 2018
Bijeenkomst 13 september 2018
Op 13 september is onze eerste bijeenkomst na de vakantie gehouden.
De bier-leden discussiëren en proeven de nieuw ontdekte bieren tijdens hun vakantie. Bovendien is er hop te proeven en een hopthee. Dat alles door Rene en Wilco.
De wijn-leden bespreken het Tienenrecept onder leiding van Henk en Jannie, zie bijlage: tienenrecept
Henk had een versterkte vruchtenwijn meegebracht op basis van dit recept, hij smaakte heerlijk.
Vakantie.
Wij gaan met vakantie (sommigen zijn al weer terug) tot september 2018.
Namens het bestuur een prettige vakantie.
Bijeenkomst van 14 juni
De wijnmakers komen bij elkaar en praten over het mengen van wijnen.
We hebben wat proeven gedaan met uitgesproken wijnen, die niet slecht zijn, maar toch nog iets missen. Het resultaat is verbluffend.
Voor een uitleg zie: Betere wijn door mengen Ede
Maar!!!! Mengen van slechte wijnen verbetert de slechte wijn niet, wel wordt de betere wijn slechter!
Bij de bier-makers was de laatste Gilde avond voor de vakantieperiode druk bezet.
Deze avond werden de biertjes geproefd en beoordeeld die wij op d.d.10 maart j.l. gezamenlijk gebrouwen hebben bij Bert Kattenbroek. Het bier wat toen gebrouwen is was een “Strong Bitter Ale”
Na afloop van het brouwproces , heeft iedereen 12,5 liter wort meegekregen om deze thuis te laten vergisten, met voor een ieder een andere gistsoort.
Deze avond was het dus zover dat deze biertjes werden geproefd en werd beoordeeld welke gistsoort bij de “Strong Bitter Ale” het beste tot zijn recht kwam.
Nagenoeg bij alle aanwezigen kwamen de volgende 3 gistsoorten bij dit bier als beste uit de bus:
- WLP 008 East Coast Ale Yeast
- WLP 007 Dry English Ale Yeast
- Wyast 1099 Whitbread Ale Yeast
Al met al een zeer geslaagde en ook leerzame avond, waarbij iedereen het er over eens was dat we deze opzet volgend jaar nog een keer moeten herhalen.
Na afloop werd en petit commité nog afscheid genomen van Matthijs van der Noordaa. Voor Mathijs was het de laatste avond bij onze vereniging. Mathijs is verhuisd naar één van de Zuid Hollandse eilanden en het is voor hem een te grote afstand om iedere maand naar Ede te komen. Mathijs is altijd een zeer actief lid voor de vereniging geweest. O.a. als Barbeheerder en als onmisbare assistent bij de Biercursussen die door onze vereniging tot nu toe gegeven zijn. Kortom het is heel begrijpelijk dat Mathijs de vereniging gaat verlaten, maar wij als bierafdeling zullen Mathijs erg gaan missen. Mathijs het ga je goed en bedankt voor je gezelligheid en de werkzaamheden die je voor de vereniging hebt gedaan.