Gildeactiviteiten november 2023

Na een welkomst door de voorzitter, gingen de wijnmakers en bierbrouwers los van elkaar de avond in.

De wijnmakers hadden de keuring op het programma staan, maar deze is verplaatst naar januari. Op deze avond werden de ingediende wijnen meegenomen door de keurmeesters, die dit later zullen keuren. In die tussentijd heeft de wijn alle tijd gekregen om, na transport, tot rust te komen en op de juiste temperatuur te zijn, voordat de keurmeesters hun bevindingen gaan noteren.

Er zijn vervolgens eigengemaakte wijnen meegenomen, deze varieerden van de traditionele druivenwijn tot vlierbes/appel- en gemberwijn.

Er was echter één wijn waar iets fout was gegaan tijdens of na het bottelen. Eerlijk gezegd is dit een wijn waarbij het meest te leren is. Daarom werd de wijnmaker gevraagd hoe het hele proces was verlopen, daarna werd besproken wat er vermoedelijk fout gegaan kon zijn en vervolgens hoe te voorkomen dat zoiets in de toekomst opnieuw zou kunnen gebeuren.

De bierbrouwers hadden de keuring op het programma staan. De bieren zijn vorige week bij de Bier keurmeesters Gilde (BKG) gekeurd. Dit geeft niet alleen het voordeel om het tot rust te laten komen, maar zeker niet onbelangrijk is dat een keurmeester niet met de auto naar huis hoeft nadat hij geproefd heeft.

Er waren 17 bieren ingeleverd en de punten die verstrekt werden, lagen heel dicht bij elkaar. “Het waren allemaal goede bieren”, aldus de keurmeester. “Ik kan niet zeggen dat het uitmuntende bieren zijn, maar ze zijn zeker niet slecht”.

Over één van de bieren werd gezegd dat het een goed biertje was, maar helaas in een verkeerde klasse ingeleverd was. “Anders had die zeker veel hoger in de punten gezeten”, vulde de andere keurmeester aan. Tijdens het bespreken bleek gelukkig dat de meeste bieren wel beter waren dan de objectieve keuring was, dit omdat onder de leden van het Edes Wijn en Bier Gilde graag wordt geëxperimenteerd.

Om volgend jaar beter in de punten uit te komen, mogen we in het vervolg een extra notitie bij het inleveren toevoegen. Bijvoorbeeld: “dit bier is gerijpt op hout”.

Gezamenlijke Brouwdag 2023

Om zeven uur stond Carl al in zijn distilleerderij om de mouten te schroten en het water op temperatuur te brengen. Nu hoor ik sommige mensen al denken: Wat moeten bierbrouwers in een distilleerderij? Voordat whisky, gin en oude jenever gestookt wordt, is er een stookwijn nodig die uit graan bestaat. Het proces om deze stookwijn te maken en bier te brouwen gaat voor een groot deel gelijk op. Met dat verschil dat voor stookwijn niet gekookt hoeft te worden en er ook geen hop gebruikt wordt. Dit betekent dat een distilleerderij bijna een complete brouwerij heeft, alleen de kookketel ontbreekt. Gelukkig heeft distilleerderij ‘De Tok’ in Barneveld wel een kookketel, dus de leden van het EWBG konden naar hartenlust 600 liter bier brouwen. In verband met de tijd werd er overigens besloten om de hoeveelheid wort te beperken tot 400 liter, dus werd ter plekke opnieuw berekend wat de hoeveelheden aan hop zouden worden.

Tijdens het brouwen bleek dat er weinig hobbybrouwers op dezelfde manier brouwen. Misschien is dat ook wel het mooie van brouwen. Er is niet één methode die de beste is, er zijn vele methoden die goed zijn. Juist door het delen van ieders kennis kun je voor jezelf overwegen of je tips van een ander in de toekomst wil uitproberen en wellicht echt gaan gebruiken. Of dat je iemand een tip geeft die een ander kan en wil gebruiken.

De aanwezigen hadden hun eigen vergistingstank van huis meegebracht om hun deel van de wort thuis te fermenteren. Wat niet is meegenomen bleef achter in de tank van ‘De Tok’. Na een intensieve dag werd om 16:45 uur de laatste wort in de vergistingstank gegoten. Nu maar hopen dat de juiste gisten hun werk doen.

Gildeactiviteit oktober 2023

Donderdagavond (12 oktober) stond ‘Midden Europa’ centraal. Er waren verschillende dingen om te proeven:

  • wijn uit Duitsland, Tsjechië en Bosnië
  • bier uit Polen en Herzegovina
  • verschillende likeuren, namelijk Sljivovica (naar een recept uit Kroatië), Palinka (naar een recept uit Hongarije) en Becherovka (naar een recept uit Kosovo)
  • sterke drank: buffelgraswodka (uit Polen) en Rakija (naar een recept uit Macedonië).

Daarnaast waren er hapjes die ‘als warme broodjes over de plank’ gingen. Kweepeerkaas, Sárgabarack lekvár (jam naar een recept uit Hongarije), Sărățele (hartige koekjes naar een recept uit Hongarije) en Vyprážané kurča (kip naar een recept uit Slowakije).

Bij de opening van de avond vertelde de voorzitter waarom het thema van deze avond veranderd was en gaf uitleg over het verloop van de gezamenlijke brouwdag die twee dagen later plaats zou vinden (elders op de site meer hier over).

Hoewel de wijnmakers aan hun vertrouwde kant zaten en  de bierbrouwers aan de andere kant van de zaal, werd er gelukkig al snel gemengd. Het EWBG bestaat namelijk niet uit een wijn- en een biergroep (met hier en daar een likeurmaker), maar uit een groep enthousiaste wijn-, bier- en likeur-makers. Er werd volop informatie gedeeld over de recepten van de aanwezige wijn, bier en likeur. Per slot is het gilde niet ontstaan om zo veel mogelijk te consumeren, maar om zo veel mogelijk over de hobby te communiceren en de kennis te vergroten. Langs deze weg wil de voorzitter de leden die voor deze avond hun steentje hebben bijgedragen hartelijk bedanken voor hun hulp.

Hopfeest

De regen heeft een groot deel van de hopoogst verloren laten gaan. De Hellertau en East Kent Goldings, die in de moestuin van één van de leden groeien, kunnen als verloren beschouwd worden. De regen die voor deze dag voorspeld was, kon niet beletten dat Eiso, Sven, Gerda en Niels de oogst binnen te halen. De hop die bij huis gekweekt is, had gelukkig wel veel hopbellen.

Na een kop koffie met koek werd er de ladder uit de schuur gehaald, de regendruppels zo goed als mogelijk uit de hop geschud en begonnen met het afknippen van de hopstrengen. Een uur later was het grootste deel wel binnen.

Na nog een kop koffie werd de oogst mee naar huis genomen. Daar zijn de bellen van de strengen gehaald om vervolgens gedroogd te worden.

Open brouwdag 2023

Omdat een vereniging/club/gilde alleen kan blijven voortbestaan wanneer er leden zijn, is de PR-commissie op zoek gegaan naar een mogelijkheid om nieuwe leden te werven. In eerste instantie waren de pijlen gericht op het Fermentatie Festival in Ede, maar dit festival werd op het laatste moment afgeblazen. Er moest gezocht worden naar een goed alternatief. Deze is gevonden in het organiseren van een Open Brouwdag.

Hoewel men het officieel bij het maken van wijn en likeur niet over brouwen heeft, wordt dit in de volksmond meestal wel zo genoemd. Vandaar dat er in dit geval gekozen is voor de benaming Open Brouwdag en alle disciplines van het Edes Wijn en Bier Gilde vertegenwoordigd waren.

Wie De Kolk, de thuisbasis van het Gilde, binnenkwam, werd direct ontvangen door de geur van het bierbrouwproces. Er stonden vier brouwketels te dampen, elke brouwer had zijn eigen manier van brouwen. Er stond een brouwketel op gas, één op inductie, één in een weckpan en de vierde had een brouwapparaat. Ook de recepten verschilden van een sterke Bok en Imperial Baltic Porter tot een Blond en een Irish Red.

De wijnmakers hadden een vergistingsfles staan die stond te pruttelen en diverse leerboeken over het maken van wijn een druivenpers en andere benodigdheden uitgestald

De likeurmakers hadden zich voornamelijk toegelegd op uitleg over likeur bereiden.

Allen hadden eigen gemaakte wijn, bier en likeur mee om te kunnen laten proeven.

Hoewel het er in eerste instantie op leek dat de datum die geprikt was, niet de slimste was (op deze dag werden op de Ginkelse Heide parachutisten gedropt, een happening waar half Ede voor uit de stoel komt), werd de middag goedbezocht.

Terugkijkend op de dag is het mooi om te zien en horen, met hoeveel enthousiasme iedereen met de hobby bezig is.

Gildeactiviteit september 2023

Bierbrouwers
Tijdens de eerste gilde avond na de zomervakantie was wel duidelijk dat de bierbrouwers ook tijdens de vakantie hun hobby niet los konden laten. Vanuit alle windstreken van de wereld waren er bieren ingeleverd om de smaakervaring te delen. De kleuren en smaken van deze bieren liepen erg uiteen.

Er waren de meest bijzondere bieren ingeleverd, van een groen absint bier tot een paarse gloed in lavendelbier. Bij het ene biertje proefde je niet wat je zou verwachten, terwijl de ander de verwachting ver overschreed. De bijbehorende verhalen over de brouwerij of het ontstaan van het type bier waren zeker leerzaam, soms ook vermakelijk.

Wijnmakers
Alsof er geen vakantie geweest was, werd de draad meteen weer opgepakt. Er is gekozen voor verdieping in de hobby.

Dit keer stonden er flessen met een inhoud die leek op water, maar niets bleek minder waar. Omdat de smaakstoffen bitter, zoet, zuur en zout door het water waren gemengd, was de ene slok tongstrelend en gingen de smaakpapillen bij een andere direct in de weerstand.

Naast de tong werd ook de neus op de proef gesteld door ‘foute geuren’ in de wijn te leren herkennen.

Uiteraard waren er ook leden die eigen gemaakte wijn, of een vakantiewijn hadden meegenomen. Zodat er ook uitgebreid gesproken kon worden waarom er gekozen was om deze wijn mee te nemen.

Open Brouwdag zaterdag 16 september 2023

Het Edes Wijn en Bier Gilde (EWBG) organiseert op zaterdag 16 september een open dag. Op deze dag is het mogelijk kennis te maken met hobbybrouwen, ook wel thuisbrouwen genoemd. Verschillende leden van het EWBG brouwen die dag diverse soorten bier en staan beschikbaar om vragen te beantwoorden.

U bent van harte welkom om even langs te komen en kijken hoe prachtige Edese bieren worden gebrouwen.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met het secretariaat:

secretaris@edeswijnenbiergilde.nl

Telefoon 0622544294

Volg ook onze facebook pagina: https://www.facebook.com/groups/2159850290891701

Barbecue 2023

Elk jaar wordt een gildebarbecue georganiseerd. Deze werd op dezelfde dag gehouden als de excursie naar de Wageningse brouwerij werd gehouden. We konden terecht bij één van de gildeleden met een ruime tuin in Bennekom, slechts vier kilometer vanaf Wageningen. Verschillende leden hadden hun eigengemaakte wijn en/of gebrouwen bier mee genomen om te delen en te laten beoordelen door mede hobbyisten.

Enkele leden hadden voor een salade gezorgd, deze vond gretig aftrek. Anderen waren verantwoordelijk voor sausjes.  De activiteitencommissie food, hadden gezorgd voor de bakplaat en uiteraard voor hetgeen daarop moet. Er werd doorgefeest tot in de kleine uurtjes.

Namens het bestuur wil ik Geert-Jan en gezin hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van de tuin.

Excursie 10 juni 2023

Excursie bier

Dit jaar bleven in de Food Valley, te weten de Stadsbrouwerij in Wageningen. Bij aankomst van ondergetekende stond het grootste deel van de 16 bezoekers al voor de deur van de brouwerij. Bij binnenkomst kreeg iedereen een glas Engelandvaarder. Dit bier is gebrouwen als eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog richting Engeland reisden om zich daar aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten.

In 2013 begonnen Stefan en Dennis als Brouwerij Wageningen, maar dit gaf verwarring, omdat in dezelfde stad ook de vier jaar oudere Brouwerij Onder de Linden gevestigd is. Om die verwarring de wereld uit te helpen liet het duo de naam in april 2017 veranderen in de huidige benaming.  “Al onze bieren worden in Wageningen gebrouwen, we  gebruiken in onze brouwerij & brewpub zoveel mogelijk Wageningse ingrediënten en zijn regelmatig op lokale marktjes te vinden met onze biertap of mobiele brouwinstallatie”.

Alle bieren worden gebrouwen met basismouten die afkomstig zijn van ‘Stichting De Wageningse Korenschoof’ uit, zoals de naam al aangeeft, Wageningen, en ‘Stichting Graangeluk’, uit het zes kilometer verderop gelegen Renkum. Het gerst wordt gemout door ‘Dingemans’ in het Belgische Stabroek. Voorheen kon men terecht  ‘Vloermouterij Masterveld’ in Winterswijk, maar deze is gestopt met mouten voor derden.

De ‘3 Granen Tripel’, die wij als tweede bier mochten proeven, is één van de bieren die in Winterswijk gemout is. Deze tripel is gebrouwen met gerst, rogge en spelt. Als laatste werd de Bunker Bright geproefd. Deze Gin Weizen werd gebrouwen op initiatief van een groep studenten. Je proeft er de smaken van IPA, Weizen en fruitbier.

Excursie wijn

In de oneven jaren wordt door de activiteitencommissie wijn een excursie georganiseerd. In de even jaren organiseren de activiteitencommissies bier en wijn een gezamenlijke activiteit. Dit jaar zouden we in de Food Valley, te weten Wijngaard ‘Aan de Breede Beek’ in Nijkerk, blijven.

Helaas was het aantal deelnemers dat zich opgegeven hadden, onvoldoende om de excursie door te laten gaan.

Gildeactiviteit mei 2023

Tijdens de gildebijeenkomst van april zijn er voor de wijnmakers verschillende wijnen ingeleverd die door de keurmeesters van de Wijn Keurmeesters Groep (WKG) beoordeeld konden worden. Voornaamste doel was om ervoor zorgen dat de keurmeesters ‘hun tongen gelijk konden stemmen’, oftewel, dat elke keurmeester op dezelfde manier de wijnkeuring doen. Tijdens de gildeavond van mei werden deze wijnen kort besproken. Er waren wijnen te proeven uit het Duitse Rijnland-Pfaltz-gebied. Èn de themawijn werd besproken, voor dit jaar is dat perenwijn.

Gelijktijdig werd bij de bierbrouwers fruitbier als themabier besproken. Hierbij wordt de brouwer vrij gelaten om te kiezen voor het gewenste fruit. Onderwijl werd er een radler, maar dan op basis van grapefruit in plaats van citroen, een IPA en een baltic porter geproefd.

Als laatst kwam de voorbespreking van de likeur keuring aan bod. Voorheen werden de likeuren gekeurd door likeurkeurmeesters van de FAWBG, maar na opheffing van de FAWBG zijn er geen keurmeesters meer beschikbaar. Om die reden zullen de likeuren vanuit het Edes Wijn en Bier Gilde gekeurd worden. Dit betekent wel dat voorheen bij een gildekeuring vele verschillende likeuren ingeleverd konden worden, van bittere koffie- tot mierzoete honinglikeur en van kruidenbitter tot advocaat.

Voor dit jaar kunnen alleen citruslikeuren ingeleverd worden. Hierin is overigens ook een grote verscheidenheid te vinden, zie https://www.edeswijnenbiergilde.nl/recepten/ Onderwijl werd pomelolikeur geproefd.