Bierbrouwers
Voor vanavond staat het ‘blind proeven van pils’ op de agenda. “We hebben allemaal bij pils uit dat bekende groene flesje de voorkeur om het te vergelijken met paarden p!s,” opende één van de leden de avond. “De vraag is wel: Is deze vergelijking gebaseerd op een vooroordeel of is het echt zo slecht?”
Daarop kregen we een formulier uitgereikt met vijf bekende merken pils, te weten Hertog Jan, Heineken, Bavaria, Grolsch en Bud. In kolommen, die van 1 tot en met 5 waren genummerd, stond de omschrijving van betreffende bieren volgens een bekend bier sommelier. De achterste kolom was leeg, daar konden we invullen welk bier we dachten te proeven. De glazen, eveneens genummerd van 1 tot en met 5, werden uitgedeeld.
Allereerst keken we naar de kleur verschillen, om daarna te ruiken en te proeven. Voor sommigen zal het geen verassing zijn, maar slechts één merk werd door iedereen herkend. Slechts één lid had een score van 40%, de rest bleef steken op een schamele 10%. Opvallend was dat zelfs de foutmarges niet gelijk waren.
Er is vervolgens veel gediscussieerd over pils, met de voornaamste vraag of er nu daadwerkelijk zo weinig verschil tussen de grote merken bestaat of dat wij zo slecht kunnen proeven. Één ding was zeker, we weten waarom we geen van allen pils brouwen maar juist speciaal bier.
Wijnmakers
Hoe kun je bepalen hoeveel alcohol en zuur in je wijn zit? Deze vragen stonden, volgens de agenda, centraal voor deze avond.
Er werd begonnen met de uitkookmethode. In dit geval werd een commerciële wijn gebruikt, omdat op deze manier makkelijker te controleren is of de methode geslaagd is. Bij commerciële wijn weet je hoeveel alcohol er in de wijn zit, terwijl je dit niet helemaal kunt weten bij je eigen gemaakte wijn.
Er wordt 250 ml afgemeten en in een pannetje gegoten en de SG wordt gemeten. Dit geheel wordt aan de kook gebracht tot 125 ml verdampt is. De vloeistof af laten koelen tot 20°C en vul het met gedemineraliseerd water tot 250 ml aan om de SG opnieuw te meten.
In dit geval kwam de eerste meting uit op 996 SG, dit mag vertaald worden als 4 (1.000 – 996 = 4). Na het koken en aanvullen was de meting 1.011 SG, dit mag vertaald worden als 11 (1.011 – 1.000 = 11). Wanneer je deze eindgetallen (4 & 11) bij elkaar op telt kom je uit op 15 oechsle. Voor de omrekening van oechsle naar alcohol werd een tabel gebruikt en kwamen we uit op 11,3% Vol alc in de wijn. Er is overigens ergens een foutje in geslopen, omdat het etiket aan geeft dat het 13% zou moeten zijn.
Voor de wijnmakers dus de uitdaging om erachter te komen of de SG meter onvoldoende geijkt is, het alcoholpercentage op de fles niet klopt (wat niet zou mogen) of er iets anders mis is gegaan. Hier gaan verschillende wijnmakers mee ‘aan het stoeien’.
Het zuur wordt gemeten met blauwloog, hier is niet verder op ingegaan omdat dit op wijncursus besproken wordt. In september, toen het jaar programma geschreven werd, was nog niet bekend dat de cursus voldoende aanmeldingen had, vandaar dat deze vraag wel op de agenda stond.
Verder werden er verschillende commerciële wijnen geproefd en werden de onderwerpen zoet, zout, zuur, bitter en water besproken.

