Likeurproeverij 20 jan 2022

Hierbij een kort verslag van Niels over de laatste gilde avond en alvast wat informatie over de gilde avond van april en een gilde avond in 2023.

likeuren.

Afgelopen donderdag (20 januari) heeft er een online proeverij “koffielikeur” plaatsgevonden.

Er waren tien likeuren ingeleverd, deze zijn verdeeld over kleine flesjes en allen voorzien van een eigen nummer. Hierdoor wist zelfs degene die koffielikeur had ingeleverd niet welke likeur bij hem/haar hoorde. De flesjes zijn vervolgens weer opgehaald door iedereen die meedeed met het proeven.

Skype online meeting

Om acht uur zaten er zeventien deelnemers, zowel wijn- als bier-leden, achter de pc (laptop of telefoon) en kon de eerste likeur geproefd worden.
De likeuren liepen sterk uit één, van helder tot troebel, van een sterke koffiegeur tot een niet definieerbare, van lekker bakkie tot koffiefilter en van hoog in de alcohol of suiker tot in de juiste balans. De meningen over de likeur liepen ook sterk uit één. Gelukkig maar, want iedereen maakt in eerste instantie een likeur voor zichzelf. Omdat smaken verschillen is het ook bijna voorspelbaar dat de proef beleving daardoor ook verschilt.
Dit was voor mij (Niels), die de cursus tot likeurkeurmeester wil gaan volgen, een mooie eye opener.
Hoewel iedereen het erover eens is dat een gilde avond bedoeld is om fysiek samen te komen, is zo’n online proeverij een goed alternatief.

Een avond likeuren proeven is zelfs zo goed bevallen dat het voorstel is geopperd om nogmaals een likeurproefavond te houden, maar dan met likeuren die gemaakt zijn met citrusvruchten. Hier zal in april tijdens de gilde avond nog even op terug gekomen worden.

In april is het thema van de gilde avond namelijk “kennis maken met likeur”, waarin leden die al likeur maken alle gelegenheid krijgen om hun ervaringen te delen en waardoor leden die nog geen likeur maken misschien interesse krijgen in het vervaardigen van hun eigen likeur(en).

Alvast vooruitlopend op het programma van 2023; er zal dan een avond over “Citruslikeur” ingepland worden.
Om het voor zowel beginners als gevorderden aantrekkelijk te maken mag de likeurbereider zelf de te gebruiken citrusvruchten uitkiezen.
Voor degene die ervoor kiezen om citrusvruchten te gaan gebruiken die bij de reguliere buurtsuper niet te koop zijn zullen er, als er interesse voor is, via de Activiteiten Commissie door middel van gezamenlijke inkoop verschillende soorten vruchten besteld worden. Nadere informatie hierover zal t.z.t. nog volgen.

Tip voor wat bijzondere Citrusvruchten:
Kijk ook eens bij “De Koopman” (groenteboer) of bij een Turkse of Oosterse supermarkt. Daar wil men ook nog wel eens wat bijzonders hebben liggen.

SMaSH proeven

In navolging van de gezamenlijke brouwdag bij Bert hebben de bierbrouwers donderdag 13 januari een online proefavond gehouden.
Voor wie het eerste deel heeft gemist. Op 9 oktober 2021 heeft een groep brouwers 200 liter SMaSH (één soort mout en één soort hop) gebrouwen, daar is het maisschema van een Kölsch voor gebruikt. Het bier is vervolgens verdeeld over tien personen, die thuis een eigen gist toegevoegd hebben.
Omdat er verschillende gisten gebruikt zijn, en er op verschillende temperaturen gefermenteerd is, waren de uiteindelijke bieren geen van allen gelijk aan elkaar.
Normaal gesproken wordt in het gilde lokaal één flesje verdeeld over zes personen om te proeven. Hierdoor wordt er relatief weinig gedronken en kan de beoordeling goed kan verlopen. Proeven doe je overigens niet alleen met de mond maar ook met de ogen (welke kleur is het bier, hoe is het koolzuur, is de schuimkraag stabiel en dergelijke) en neus (wat ruik je het eerst, ruik je de mout of juist de hop).
Tijdens het thuisproeven is dat ronddelen onmogelijk. Om die reden werden de flessen half december verzamelt, uitgesorteerd en weer opgehaald. Er is een beoordelingsformulier bij gedaan zodat een ieder alvast kon proeven op het moment dat het hem of haar het beste uit kwam. De vraag was wel om één flesje ongeopend te laten, zodat die op de avond zelf geproefd zou worden.
De avond zelf werd geleid door een bierkeurmeester en een sommelier, zij hebben de avond met smaak gepresenteerd.
Door gezamenlijk de bevindingen van het proeven te delen leer je beter een smaak te herkennen en deze onder woorden te brengen. Zo had ik zelf een bier waarbij ik de geur niet ‘thuis kon brengen’, nadat één van de anderen haar ervaring had gedeeld wist ik ook wat ik geroken had.
Dankzij deze manier van het delen van informatie leren wij ook meer over de invloed van gist en de temperatuur tijdens het fermenteren, op twee na werden gist van verschillende leveranciers gebruikt (waarvan één ervoor gekozen had juist geen Kölsch). Doordat de brouwers, die de gist van dezelfde gistleverancier hadden, op verschillende temperaturen hadden gefermenteerd was een duidelijk smaakverschil waarneembaar.
Om een samenvatting te geven: het is zeker de moeite waard om dit soort dagen (gezamenlijke brouwdag) en avonden (het proeven van een eigen product) te continueren.
Langs deze weg wil ik de twee mannen die de avond hebben geleid nogmaals bedanken.
Namens de activiteiten commissie:
Niels Mellema

EWBG op XON (Ede) TV

Het Edes Wijn en Bier Gilde (EWBG) kreeg in een uitzending van XON tv de gelegenheid om zichzelf te promoten.
Het item over het bier brouwen begint op de 7.45 minuut.

Het item over het wijn maken begint op de 15:37 minuut:

Bericht van het bestuur.

Helaas is het door corona niet mogelijk om het jaar uit te luiden met een gezamenlijk kerstdiner.

Wel wenst het bestuur u fijne Kerstdagen en een goed 2022 en spreken de wens uit, dat we het volgende jaar weer regelmatig kunnen samen komen in De Kolk..

Gildekeuring 11 november 2021

Op donderdag 11 november zijn de resultaten van de jaarlijkse Gilde keuring van de ingeleverde bier, wijn en likeuren bekendgemaakt. De bier en de wijn waren eerder ingeleverd en gekeurd. De likeur werd deze avond gekeurd door de keurmeesters. De kampioenen werden bekendgemaakt.

Resultaten wijnkeuring 2021

Uitleg en toelichting op de ingeleverde wijnen.
NaamKlasseSoortPunten
1JasperWVD1Mispel84
2JasperWVD3Vlier-Appel83
3AtieWDD3Druif – Regent71
4JasperWVD1Appel-druif68
5GertWVD3Vlierbes-Appel64
6MireilleWDD1Druif – Solaris59
7JasperWVD1Peterselie58
8JasperWVD1Appel-Druif-Banaan56
9/10GertWDD1Druif – Wit53
9/10JasperWDD3Druif – Rondo + Regent53
11JasperWVD1Appel-Vlierbloesem

Resultaten bierkeuring 2021

Het bier wordt besproken.
NaamKlasseSoortPunten
1Robert CBarley Wine USA89
2EisoAKolsch88
3RobertCTrippel86
4EisoDBaltic Porter84
5RinusDQuadruppel83
6RinusCTrippel82
7/8/9EisoCBlonde80
7/8/9RobertDDubbel80
7/8/9RobertASession IPA80
10/11RinusDBarley Wine78
10/11SvenAPale Ale GB78
12/13/14HarryDBlack IPA74
12/13/14RinusCBlonde74
12/13/14RinusCSterke Saison74
15RinusAPale Ale72
16SvenAWeizen70
17SvenDBarley Wine69
18NielsASaison68
19HarryAMunchener Helles64
20SvenCTrippel60
21NielsDDubbel56
22HarryCTrippel55
23BertDQuadruppel52

Resultaten likeurkeuring 2021

De likeurkeurmeesters in aktie.
Toelichting door de likeurkeurmeesters.
NaamKlasseSoortPunten
1GertL1Sinaasappel87
2/3AtieL2Walnoten85
2/3VeraL1Pruimen85
4/5GerdaL2Hopjes-Koffie84
4/5NielsL3Chocolade-Room84
6NielsL3Bier80
7VeraL1Bramen79
8GerdaL1Ananas76
9JasperL1Vlierbloesem75
10/11GerdaL2Walnoot66
10/11JasperL1Gedroogde Abrikoos66
12JasperL1Kweeappel62
13AtieL2Verveine (citroen verbena)61

BIERBROUWEN IS KUNST.

Toen de leden vanmorgen om half negen bij Bertus binnen kwamen druppelen had hij al 200 liter water opgewarmd en de mout geschroot. Zoals bekend stond het recept van een SMASH op het programma.
Nee, het gaat hier niet om een term die bij volleybal, tennis of badminton maar om een bier type. SMaSH de afkorting voor Single Malt Single Hop. Of te wel: voor het brouwen van bier wordt slechts één soort mout en één soort hop gebruikt.
Het klinkt simpel, maar het is voor een brouwer een uitdaging daar iets moois van te maken. Voor de meeste soorten bier worden verschillende soorten mout gebruikt zodat onder andere de schuimlaag stabieler of het bier voller is, mout bepaald ook de kleur van het bier. Voor de meeste biersoorten worden twee soorten hop gebruikt, waarvan de eerste voor de typische bittere smaak van bier zorgt en de andere voor de geur.
Door één soort mout en één soort hop te gebruiken is er niks om je brouwfoutjes achter te verstoppen, foutjes hoe klein dan ook komen onberispelijk naar boven.
Tien gildeleden kregen allemaal een taak toebedeeld, maar de waarheid gebied dat er meer tijd zat in het uitwisselen van feitjes dan dat er gebrouwen werd.
Ondertussen was Ronald druk met de BBQ, hij verzorgde de lunches die bestond uit braadworst, rode souche en broodjes.
Allen mochten 20 liter bier mee naar huis nemen, waar zij een eigen gist toe mochten voegen en eventueel mogen droog hoppen.
In januari 2022 staat het proeven van dit bier op de agenda.
Al met al een zeer geslaagde dag, die hopelijk volgend jaar herhaald kan worden.

Bijeenkomst 14 oktober 2021 – wijnleden.

Weingut Born.

In het zuiden van een van de grotere wijnbouwgebieden van Duitsland ligt bij Alzey het plaatsje Weinheim. Hier maakt de familie Born met hun 15 ha wijngaarden verschillende kwaliteits wijnen.

Wolfgang Born, wil niet alleen kwaliteitswijnen maken van de bekende druiven als Riesling, Rivaner, Spatburgunder en Dornfelder, maar ook van minder bekende als Faberrebe en Saint Laurent.

Wij zullen hiervan 3 witte en 3 rode wijnen proeven van minder bekende en onbekende druiven.

Wijnen

Rheinhessen AZ 15477 trocken 2018
12,5 % alc, 2,3 g/l restsuiker, 4,8 g/l wijnsteenzuur
Deze wijn kost € 5,10 / fles van 0,75 ltr.

Rheinhessen Saint Laurent trocken 2019
13 % alc, 4,3 g/l restsuiker, 5,4 g/l wijnsteenzuur
Deze wijn kost € 4,90 / fles van 0,75 ltr.

Rheinhessen Dunkelfelder trocken 2018.
12 % alc, 4,3 g/l restsuiker, 5,4 g/l wijnsteenzuur
Deze wijn kost € 4,90 / fles van 0,75 ltr.

Rheinhessen Faberrebe Spatlese halbtrocken 2019
14 % alc, 16,9 g/l restsuiker, 6,7 g/l wijnsteenzuur
Deze wijn kost € 4,40 / fles van 0,75 ltr.

Rheinhessen Kerner Spatlese 2019
11 % alc, 41,0 g/l restsuiker, 5,3 g/l wijnsteenzuur
Deze wijn kost € 4,30 / fles van 0,75 ltr.

Rheinhessen Siegerrebe Kabinett 2018
10 % alc, 39,3 g/l restsuiker, 5,0 g/l wijnsteenzuur
Deze wijn kost € 4,60 / fles van 0,75 ltr.

Brouwdag 9 oktober. (alleen voor leden).

De gezamenlijke brouwdag is voornamelijk bedoeld om met veel plezier een grote ketel bier te brouwen.
Aan het einde van de dag wordt de wort verdeeld onder de deelnemers, zij zullen er hun eigen gist aan toevoegen en het thuis laten fermenteren.
Donderdag 13 januari 2022 zullen we ontdekken wat de verschillende temperaturen en gisten voor invloed hebben op het eind resultaat.

Wat gaan we brouwen?
Dit jaar staat er een SMaSH op het menu. Nee, het gaat hier niet om een term die bij volleybal, tennis of badminton wordt gebruikt. Voor brouwers is SMaSH de afkorting voor Single Malt and Single Hop. Of te wel: voor het brouwen van dit bier wordt slechts één soort mout en één soort hop gebruikt.
Het klinkt simpel, maar het is voor een brouwer een uitdaging daar iets moois van te maken. Er is niks om je achter te verschuilen, kleine foutjes komen onberispelijk naar boven.
Het voordeel van een SMaSH is dat je als brouwer de effecten van bepaalde soorten mout en hop kunt verkennen en deze methode is onder andere geschikt voor brouwers die het brouwen naar een hoger plan willen tillen.
Een ander voordeel van een SMaSH recept is dat je eventueel kunt brouwen met mout en hop die je op dat moment in huis hebt.
Mout en hop
Omdat er slechts één moutsoort gebruikt wordt gebruik je alleen een basismout, denk aan Pils-, Pale Ale-, Munich-, Maris Otter-, Münich-, of Vienna mout.
Of te wel een mout die je toch al in je brouwhuis hebt, omdat het de basis van de meeste biersoorten is. Elke dubbeldoelhop (‘Dual purpose hop’) kan gebruikt worden, omdat je hiermee het bier een bittertje en een aroma geeft. Ik heb 38 verschillende soorten hop gevonden die aan deze eis voldoen.
We hebben gekozen voor Pale Ale mout en Styrian Golding (deze kun je makkelijk vervangen door East Kent Goldings) omdat de meeste hobbybrouwers deze grondstoffen in hun brouwhuis hebben. Styrian heeft een gemiddeld alphazuur gehalte en is populair vanwege het karakteristieke kruidige (grasachtig, bloemachtig) aroma. Ze is ook geschrikt om te Dry hoppen, wie dat wil mag dit ook met ‘onze brouwdag bier’.
De brouwdag
We worden verwacht ons om 9.00 uur. De ketel is dan al opgestookt en de mout gemalen.
Het is handig wanneer je zelf een stoel meeneemt. Neem verder je eigen vergistingsvat, met een inhoud van ten minste 20 liter, mee die je goed af kunt sluiten.
We gaan ervan uit dat iedereen het vat thuis al heeft ontsmet, maar voor de zekerheid is het goed om je eigen Oxypro en Star-san mee te nemen.
Thuis kan je je eigen(!) gist toevoegen.
De activiteiten commissie zorgt voor koffie, thee en een versnapering tussen de middag..

TV opnamen van XON-TV

Het duurt nog wel even tot het in december op TV en YouTube uitgezonden zal worden. We zijn benieuwd naar het eindresultaat.
Vandaag dienden onze achtertuin, het brouwhuis van Niels en de wijngaard van Mireille als opname set voor een uitzending van XON-TV, die in een aantal van hun programma’s aandacht besteden aan “Hobby’s” (in dit geval dus bier en wijn maken).
Nog even afwachten totdat het Edes Wijn en Bier Gilde op de regionale televisie gepromoot zal worden … de uitzending zal waarschijnlijk in de week voor kerst 2021 plaatsvinden.
Jasper, Vera en Mireille bedankt voor de samenwerking en enthousiasme. Het was een leuke ochtend.

Wijn maken
Bier maken.

Bijeenkomst van 9 september

Op de eerste gildeavond van 2021 komen de eerste gildeleden vanaf 19:00 uur bij De Kolk binnendruppelen.

Dat men al zo vroeg binnenkwam mag gezien worden als bewijs dat de behoefte groot is om elkaar na negentien maanden weer in het echt te ontmoeten. Om elkaars product te proeven en om te discussiëren over het maakproces en elkaars bevindingen.

Jasper was al snel de keuken in om zijn presentatie over het maken van kaas voor ‘de wijnkant’ voor te bereiden. Nadat de tien liter melk op de juiste temperatuur was, werd deze meegenomen naar het lokaal. Omdat de tussenwand opengeschoven was, was de ruimte groot genoeg om de 1,5 meter in acht te houden. Het ventilatiesysteem draaide op volle toeren, waardoor ook de ‘corona veiligheid’ met gemak gewaarborgd kon worden. Een CO2 meter die in de ruimte aanwezig was gaf ook de hele avond aan dat alles in orde was vwb de ventilatie.

Gehuld in zijn labjas en met allerlei potjes, lepeltjes en drankjes op zijn tafel, had Jasper iets weg van een alchemist. Het was een zeer leerzame avond.

EWBG aan de “bierkant”

Op het terras werd corona proof een presentatie over vakantie- en/of lockdown bier gegeven.

Een beetje onwennig zat de groep bij elkaar, het was ook alweer ruim anderhalf jaar geleden dat men elkaar fysiek ontmoette. In de tussenliggende maanden is er alleen via het beeldscherm met elkaar gesproken.

Er is eigenlijk niet gesproken over deze lange periode, men kwam voor een andere beleving Gesproken over de grote pauze werd er eigenlijk niet, ze kwamen dan ook voor een hele beleving bij elkaar. Daar waar het EWBG in 1992 voor is opgericht, en dat is het praten, kijken, ruiken en proeven van en over een gezamenlijke passie en hobby.

Het is na de zomerstop gebruikelijk om het over vakantiebier, of bier dat men zelf heeft gebrouwen tijdens de stop, te hebben.

Als eerste werd een ‘fout bier’ geproefd en besproken. “Het had eigenlijk een La Chouffe blond moeten worden, maar door onoplettendheid heb ik per ongeluk seasongist gebruikt,” klonk het. Wat eigenlijk een kloon moest worden is nu een clown. “Ik had deze gist al in huis voordat ik dit type bier had geproefd, het flesje van een commerciële brouwer viel me zo tegen dat ik me voorgenomen had om deze gist niet te gaan gebruiken. Maar dankzij mijn verwisseling ga ik mijn overtuiging bij stellen, en probeer ook eens een season van een andere brouwerij.”

Het tweede bier was een kloon van Sierra Nevada Pale Ale “Met dit amberkleurige bier begon, begin jaren ’80, de craft revolutie in de Verenigde Staten,” verteld de hobbybrouwer.

“In een tijd dat er alleen nog maar op grote schaal pils werd gebrouwen was dit één van de eerste bieren die door een kleine brouwerij werd gebrouwen.

In wat ooit begon ooit als een droom van een brouwer, is de zwaar gehopte Sierra Nevada Pale Ale uitgegroeid tot een regelrechte klassieker. Dit iconisch bier heeft veel mensen aangezet om ook zelf bier te gaan brouwen.”

Vervolgens waren de vakantiebieren aan de beurt. De leden vertelden over hun smaak ervaring, waarom zij voor dit bier hadden gekozen en wat over de achtergrond van het bier.

Omdat smaak subjectief is en er veel verschillende reacties gegeven werden beperk ik me alleen tot het deel van de achtergrond van de brouwerij en het bier:

Floreffe Dubbel is een mooi bruin bier, gebrouwen door Brouwerij Lefebvre in opdracht van abdij Floreffe.

In 1876 richtte Jules Lefebvre zijn brouwerij op. Inmiddels staat de zesde generatie aan het roer. Het bedrijf was aanvankelijk zowel boerderij, mouterij en brouwerij.

De Eerste Wereld oorlog, het interbellum, de Tweede Wereld oorlog en de opkomst van pils leken de brouwerij de das om te doen. De familie wist echter het hoofd boven water te houden dankzij een eigen drankenhandel.

Het duurde tot 1983 voordat zij het brouwen weer op wisten te pakken. Het zou te veel geld kosten om de brouwerij weer volledig op te bouwen en om die reden maakt Floreffe gebruik van de faciliteiten van brasserie Lefebvre.

Bikse Tripel van Museumbrouwerij De Roos. Een eerste proefbrouwsel werd gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Schaapskooi (La Trappe) in Berkel-Enschot. Toen bleek er al een grote behoefte aan een eigen Hilvarenbeeks bier. Dit bier werd in 1994 op de markt gebracht. De Roos noemt zich de enige authentieke dorpsbrouwerij van Nederland.

Pier Tripel van Grutte Pier Brouwerij dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van Pier Gerlofs Donia, deze volksheld zou rond 1517 Friesland hebben beschermd tegen de Saksen en Hollanders. Dankzij zijn reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht werd hij omgedoopt tot Grutte (grote) Pier. Een naam die staat voor kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots.
De brouwerij is relatief jong, in 2014 besloten Frans Filius en Renze Bil om een eigen brouwerij op te starten. Inmiddels is de brouwerij uitgegroeid tot een van de grootste Speciaal Bier merken van Friesland.

De Tripel trouble van brouwerij Van Moll is iets ouder dan Grutte Pier. Van Moll uit Eindhoven vond het vreemd dat er in de vijfde stad van Nederland geen enkele brouwerij te vinden was. In 2013 openden zij om die reden hun eigen brewpub in het hartje van de stad. “Wij zijn gek op bier, daarom brouwen we het,” aldus Van Moll. “Wij experimenteren en balanceren, gedurfd, soms ’n tikje gek, maar nooit over het randje. Traditie, kennis en eigenwijsheid met altijd aandacht voor balans.”