Deze avond stond in het teken van leren proeven en het herkennen van geuren. Een boeiend onderwerp waar veel valt te leren. De lezing was gericht op wijnmakers, maar natuurlijk gaat dit onderwerp veel breder en is dit voor alle gildeleden interessant. Hoe mooi kan het zijn dat ook de biermakers hieraan gehoor gaven en zich aansloten bij de lezing. Dat maakte de avond zeker extra leuk en interessant. Het is immers boeiend om zowel de belevingen van wijnmakers als biermakers mee te nemen in het totale proefverhaal.
De avond werd geleid door Diny met een boeiende presentatie. Diny legde op een deskundige wijze uit wat er allemaal komt kijken bij het beoordelen van een wijn, zowel ruiken als proeven. Al snel kwam de geurdoos op tafel. We kregen tien geurflesjes die de kring rondgingen. Iedereen kon naar hartenlust snuffelen aan de flesjes om daarna op te schrijven wat de geur was die in het flesje zat. Diny had het makkelijk gemaakt voor ons, vertelde ze, door vrij standaardgeuren te gebruiken. De geuren waren azijn, anijs, koffie, amandel, kruidnagel, gemaaid gras, pioenroos, boter, paddenstoel en geranium. Dat is best lastig, kwamen we achter. De meesten van ons hadden hooguit twee geuren goed.
Vervolgens kregen we vijf wijnen te proeven, een Alvarinho, een Vermentino, een Rosé Grain de table, een Primitovo en een Carmenère. De wijnen waren heel verschillend van geur en smaak en over het algemeen goed. De rosé viel wat tegen en de Primitivo was een echte topper. De wijnen zaten in de prijsklasse tussen 5 en 7 euro en waren ingekocht bij de Sligro. Een mooie afsluiting van het boeiende verhaal van Diny.
Tot slot kregen we nog iets heel bijzonders te proeven. Bertus had een blauwe wijn meegebracht van zijn vakantie op Cyprus. Dit soort wijnen wordt daar veel gedronken en niemand van ons kende dit verschijnsel. De wijn smaakte niet echt fantastisch, redelijk zoet, weinig zuur en een beetje namaak alsof er een kleurstof in zou zitten. Dat leek ons overigens erg aannemelijk, want zo’n kleur krijg je niet uit de schillen bij de vergisting. Bij nazoek bleek dat onze conclusie niet zo slecht was. Blauwe wijn uit Cyprus wordt gemaakt van witte druiven, waaraan natuurlijke kleurstoffen uit blauwe druivenschillen (anthocyanen) en indigo (kleurstof afkomstig van planten) worden toegevoegd.
We kijken terug op een boeiende avond met een interessante en leerzame lezing van Diny en mooie toevoeging van de blauwe wijn. We hebben ervan genoten en weer veel van opgestoken.
