Start nieuwe biercursus.

Leer je eigen bier brouwen met een coronaproof cursus van het Edes Wijn en Biergilde (EWBG).

Al sinds vele jaren organiseert het Edes Wijn en Biergilde jaarlijks met veel succes een cursus Bierbrouwen. Bierbrouwen is booming de laatste jaren en dat is ook vaak te zien aan de cursisten die van heinde en verre naar Ede komen om deel te nemen aan deze cursus.

Nooit was het zelf brouwen van een ambachtelijk bier zo populair als dit jaar.

Tijdens de social-lockdown in Nederland gingen velen op zoek naar een leuke hobby, en bierbrouwen is daar één van. Gelijk zorgde die lockdown ervoor dat het volgen van een cursus moeilijk wordt, omdat het houden van de anderhalve meter regel moeilijk te hanteren is.

Door toch te willen voldoen aan de vraag heeft Het Edes Wijn en Biergilde een ‘Corona-proof’ cursus ontwikkeld, waarbij de cursist van achter zijn eigen computer kan deelnemen aan de eerste online-brouwcursus.

Zodat, ondanks de Corona-crisis, die mensen die het bierbrouwen tot hun nieuwe hobby willen maken, op veilige manier terecht kunnen bij het EWBG

De cursus bestaat uit 5 avonden theorie en 1 praktijkdag.

De startdatum is 17 november en daarna is om de twee weken het vervolg. Tijdens de theorielessen leggen de docenten van het EWBG de basisprincipes van het hygiënisch werken, het proces van het brouwen, kennis van de ingrediënten en brouwapparatuur uit. Tevens zul je leren om je eigen vaardigheden te monitoren wat tot doel heeft je brouwsel gaande weg de tijd te optimaliseren. De theoretische kennis wordt op een nader te bepalen zaterdag onder toezicht in praktijk gebracht. Tijdens deze praktijk dag sta je zelf, met in achtneming van alle Coronaveiligheidsmaatregelen aan de pannen en brouw je jouw eerste eigen bier.

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van het leerboek “Maak van water bier”. Deze moet, net als een startset zelfstandig aangeschaft worden.

Na afloop van de cursus heb je de basisvaardigheden van het brouwen onder de knie en 10 liter bier in huis die je zelf gebrouwen hebt.

Naast de cursus ben je voor 1 jaar automatisch lid van het EWBG. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van het Gilde kun je nog weer vragen stellen aan je mede Gildeleden, je biertjes laten keuren door je mede gildeleden en/of door een professionele keurmeester.

De kosten van de cursus bedragen € 100,– Dit is inclusief de ingrediënten die nodig zijn tijdens de Praktijkdag en tien liter eigen gebrouwen bier.

Voor aanmelden of vragen kun je terecht bij de secretaris van het EWBG.

Aanmelden voor 1-11- 2020 bij secretaris@EWBG.nl of bel met 06 225 44 294

Bijeenkomst Wijnliefhebbers 10 september

Op 10 september zijn de wijnliefhebbers van het gilde en de bierbrouwers weer bij elkaar gekomen op verschillende locaties.
De Wijnmakers waren te gast op de wijngaard van Mireille.
We hebben een plezierige samenkomst in de open lucht gehad.

Helaas was het vroeg donker, maar dat kan de pret niet drukken.

Gelukkig was er genoeg te proeven.

De wijn kwam van de wijnhoeve “De Veluwe” uit Otterlo, waar enkele leden helpen in de wijngaard.

Bijeenkomsten.

Zoals jullie weten heeft de regering alle evenementen verboden.
Daarom heeft het bestuur alle gildeavonden tot en met de zomer afgelast.
Hopelijk kunnen we in september weer samenkomen.

Hopelijk tot 10 september 2020, houdt je aan de voorschriften en blijf gezond.

Bijeenkomst 13 februari 2020.

Onze Algemene Ledenvergadering van 13 februari 2020.

De ALV is prima verlopen en snel verlopen.
Na de verplichte nummers van notulen en financieel verslag, dat goedgekeurd werd door de kascommissie, hebben we afscheid genomen van onze secretaris Jasper en een nieuwe verkozen, n.l. Gerda.
We zijn blij, dat het bestuur nu niet alleen uit mannen bestaat.
Hierna werden de bekers en certificaten van de gilde kampioenschappen van november 2019 uitgereikt.
Na de rondvraag werd de ledervergadering afgesloten met een korte pauze en langdurende proeverij. 

Overzicht ALV.

Na de pauze hebben we de winnende wijnen, likeuren en bieren geproefd (wat er nog van over was).
Het is de gewoonte om ook wat lekkers mee te brengen. 

Bericht bekijken

Het smaakte ons prima.
En er was genoeg.

Bijeenkomst 9 januari 2020.

Het bestuur van het Edes Wijn en Bier Gilde wenst u gezegende kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar.

———————————————————————————————————–

De wijnmakers hebben commerciële ciders geproefd onder leiding van Mireille.

Ze heeft in haar laatste vakantie naar Engeland (Cotswolds) verschillende ciders meegebracht.

Verschillende ciders

Dit zijn 6 Engelse, 2 Schotse en 1 Ierse cider. Ook zijn nog 1 Nederlandse en 1 Duitse cider ingebracht.

Na de ciders geproefd te hebben, is de gezamelijke conclusie dat de Engelse ciders beter zijn dan de andere.

————————————————————————————————————–

”Gezamenlijk brouwen” was het thema van de “bier-kant” op donderdag 9 januari.

Na elkaar uitgebreid de beste wensen voor 2010 te geven, en het voorwoord van de voorzitter, werd de wand tussen de “wijn-kant” en de brouwers dicht geschoven.

Eiso nam het woord van de voorzitter over.

Hij was eind vorig jaar met het voorstel gekomen om tijdens een gezamenlijke brouwdag bier te brouwen voor het aankomende “(B)oktoberfest”. Tijdens de kerstvakantie heeft hij zijn voorstel uitgewerkt tot een presentatie voor deze avond.

Op een nader te bepalen datum zullen de brouwers in tweetallen bo(c)kbier gaan brouwen. Iedereen krijgt dezelfde mout en hop uitgereikt.

Eiso kreeg veel input van de mede-brouwers en zo werd besloten dat er slechts twee (strikt genomen drie) variabelen zullen zijn:

–       Elk duo zal andere verhoudingen mout afwegen, waarmee we kunnen proeven en zien, welke invloed de mouten hebben op het bier.   

–       De batch wordt per duo gesplitst, de één gebruikt een bovengist, de ander de originele ondergist

–       Omdat iedereen z’n eigen vat mee naar huis neemt kunnen de temperaturen tijdens het gisten iets variëren

Tijdens het Bier (B)oktoberfest, wat op 10 oktober gaat plaats vinden, zullen de bieren onder elkaar geproefd en beoordeeld worden. Als het goed is komen er tijdens de gezamenlijke brouwdag en het proeven van het bier vele leermomenten langs. Tevens zal tijdens het (B)okteberfest de jaarlijkse BBQ plaats vinden.

In de pauze werden de bieren van drie thuisbrouwers geproefd. Eiso nam het voortouw door een eigen Bockbier te laten proeven. Hij voegde er aan toe dat er voor dit bier erg veel verschillende mouten gebruikt zijn, waardoor niet terug te vinden is welke mout waarvoor verantwoordelijk is. Dit recept zal daarom ook niet gebruikt gaan worden voor het themabier.

Vervolgens werd het bier van Niels onder de loep genomen. “Het bier is mooi helder” kreeg de beginnende brouwer als compliment. Na kritisch ruiken en proeven werd er vastgesteld dat het bier erg zuur is voor een Brown Ale. “Maar met de benaming Geuze-bier zou je de plank zeker niet misslaan” klonk het.

Rinus had een Winterbier meegenomen. Hij benoemde welke kruiden er in zaten, hetgeen de indruk wekte dat het kruidenrekje van zijn echtgenote geplunderd zou zijn.

Tot laat op de avond werd er nog nagesproken over de bieren en er werden vele tips en tops uitgewisseld.

Voor de “leerling”-brouwers die onlangs hun bier hebben gebotteld was het mooi om te horen wat de voordelen van een Gilde zijn.

“Het is niet alleen drinken, maar voornamelijk proeven en van elkaar leren,” zei Michiel.

Brouwdag zaterdag 17 december 2017

Brouwcursus 14 december 2019

Zaterdag 14 december 2019.

De wolken pakten samen boven Ede. Je kon je geen beter weer voorstellen om de brouwcursus van het Edes Wijne en Biergilde mee af te sluiten.

Om acht uur kwamen de cursisten naar het ‘clubhuis’.

Er stonden dit keer twee soorten blond bier op de brouwkalender en Peter had de ingrediënten en recepten al klaar liggen. Per recept waren twee verschillende gisten ingekocht, zodat je later kunt proeven hoe groot de invloed van gist op je bier is.

In groepjes van twee gingen de cursisten aan de slag. Roel en Michiel namen de La Chouffe voor hun rekening en Jan en Ingrid zagen wel wat in het recept van Leffe Blond.

Buiten het verschil van recept was ook de manier van maischen verschillend. Team La Chouffe had een elektrische pan, terwijl team Leffe een grote gaspit gebruikte.

Terwijl team La Chouffe begon met schroten, nam team Leffe eerst het recept door en vulde de pan alvast met warm water.

Vervolgens werden de rollen omgedraaid.

Nadat alle stappen werden genomen, mout storten, verwarmen tot 62 °C, opwarmen tot 72 °C, nogmaals opwarmen tot 78 °C, spoelwater opwarmen, SG meten, spoelen, hop afwegen, maischwater aan de kook brengen, hop toevoegen enz. vulde de tijdelijke brouwzaal zich  met de geur van het maischen.

Inmiddels was het toch wel tijd om te lunchen.

Beide teams spraken af wie regelmatig zou controleren of het kookproces verliep zoals gepland.

Het Edes Wijn en Biergilde had een prima lunch klaar gezet, te weten erwtensoep, rookworst en roggebrood. Uiteraard moest er ook bier geproefd worden.

Goed geregeld heren!

Na het eten moesten beide teams het op een drafje zetten om op tijd de tweede hop toe te voegen. Terwijl het koken door ging, werden de eerste pannen en het andere gebruikte gereedschap schoon gemaakt en de gistvaten alvast ontsmet.

Bij de één zat er wat meer werk in dan bij de ander.

Na het koelen en het verdelen werden de twee verschillende gisten per team losgelaten.

Na de laatste schoonmaak werd er, onder het genot van een biertje, nagepraat over de ervaringen van de gezamenlijke brouwdag.

Tijd om naar huis te gaan… opeens bleek er een klein probleempje de kop op te steken. Er was met het koelen toch iets niet helemaal goed gegaan en team La Chouffe had de temperatuur een paar graden te hoog toen de gist was toegevoegd.

Een brouwdag verloopt zelden perfect, dat zie je maar weer.

Over een maandje of twee zullen we proeven of de temperatuur van grote invloed was, en tot die tijd…

Geduld!

Groeten van Niels.

Bijeenkomst 12 december 2019

De laatste van onze gezellige en leerzame bijeenkomsten van dit jaar sluiten we af met een kerstdiner. 

Mireille en Ronald hebben weer een sublieme maaltijd voor ons in elkaar gesleuteld.

Voorgerecht
Hoofdgerecht
Toetje

Het was erg gezellig, zie onder.

Gedekte tafel
Gezellig samenzijn
Goede discussies.

Uitslagen bierkeuring

De uitslagen van de bierkeuring van 14 november zijn:

 NaamKlasseSoortPunten
1Rene Tammes/Wilco van DamBOutmeal Stout87
2Robert de BoerDQuadrupel86
3Robert de BoerCIPA USA/IPL81
4Robert de BoerCIPA USA80
5/6Eiso ZanstraCBarley Wine78
5/6Niels MellemaDBockbier78
7Rene Tammes/Wilco van DamDExport Stout75
8/9/10Peter MajoorDBarley Wine74
8/9/10Rene Tammes/Wilco van DamBAmerican Amber-Red74
8/9/10Rinus van BemmelDBiere de Garde74
11Robert de BoerAWitbier72
12Tiny Smeets/Marijke MesdagDDubbel71
13/14/15/16Niels MellemaAWitbier70
13/14/15/16Rene Tammes/Wilco van DamCIndia Pale Ale USA70
13/14/15/16Rinus van BemmelCZwaar Blond70
13/14/15/16Rinus van BemmelAWeizen70
17/18Niels MellemaBBrowne Ale69
17/18Rinus van BemmelCSterke Saison69
19Eiso ZanstraCTripel68
20Robert de BoerCBlonde65
21Tiny Smeets/Marijke MesdagAOrdinary & Best Bitter63
22Tiny Smeets/Marijke MesdagAWeizen59