Gildeavond donderdag 10 april 2025

Onderwerp: Piment, Brachot en Kilju

De voorzitter vergat bijna om de avond te openen, maar toen het opvallend stil werd, realiseerde hij zijn fout en stak van wal. Hij benoemde het bijzondere karakter van het onderwerp van deze bijeenkomst: de kruising van traditie, experiment en vakmanschap in de wereld van ambachtelijke dranken.

Daarna nam Lars het woord. Hij gaf een interessante presentatie over de raakvlakken tussen piment en brachot – twee dranksoorten waar wijnmakers en bierbrouwers elkaar vaak in vinden. Hij legde uit hoe piment, een honingwijn op smaak gebracht met specerijen, in veel opzichten het creatieve speelveld vormt waar traditionele wijnbouw en ambachtelijk brouwen samenkomen. In een kort filmpje werd duidelijk dat er eigenlijk niet veel duidelijk is. “Waar stopt honingwijn en begint piment?” vroeg één van de leden. “Tja daar is niemand het over eens,” antwoordde Lars. “Als vuistregel wordt de nadruk gelegd op de verhouding. Wanneer meer dan 50% honing gebruikt is, noemen we het piment, wanneer meer dan 50% druiven wordt gebruikt hebben we het over honingwijn.” Maar het wordt lastig wanneer er 70% honing gebruikt wordt en de overige 30% uit een druivenconcentraat bestaat.

Ook brachot, een minder bekende maar historische drank, kwam even aan bod. Omdat Lars geen ervaring heeft met het brouwen van bier kon hij niet vanuit de praktijk spreken, maar vanuit de theorie. Overigens kwam hier de vraag ‘wanneer hebben we het over honingbier en wanneer over brachot’? “Wellicht is het een goed idee om hier nog een keer op terug te komen,” sloot Lars af.

Aansluitend was er een korte bijdrage over kilju, spreek uit als ‘kill you’. Niels heeft zich speciaal voor deze avond verdiept in dit onderwerp. Kilju heeft veel overeenkomsten met een ‘suckerwash’ die door stokers van alcohol gebruikt wordt als ‘stookwijn’. Omdat stoken in Nederland niet toegestaan is, werd niet verder in gegaan op deze ‘tak van sport’.

Het onderwerp wekte nieuwsgierigheid: kilju – een eenvoudige, vaak suikergisting-gebaseerde drank uit Finland – riep vragen op over eenvoud versus kwaliteit en waar de grens ligt tussen experiment en vakmanschap.

Hoewel Kilju slechts een volumealcoholpercentage van 14% heeft, wordt het in Scandinavië vaak gebruikt om te binge drinken, oftewel in een korte tijd dronken te worden. Per slot ‘slaat de man met de hamer’ bij zijn acht glazen goedkope alcohol 14% net zo hard als dat hij bij 3 glazen dure wodka doet.

Kilju wordt vaak aangelengd met smaakstoffen, van ranja tot cola en van sinaasappelschillen tot honing en daar vinden we weer een raakvlak met het eerder behandelde piment.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.