De eerste Open Dag van 2025

De cursisten van de brouwcursus 2024-2025 kregen hun één na laatste lesdag. Deze bestaat uit zelf een bier brouwen, waarbij de cursusleiders het brouwen zo veel mogelijk aan de cursisten zelf over laten. “Weet je,” verklaarde één van de docenten. “Sommige cursisten weten het zo te spelen dat wij zelf bier staan te brouwen terwijl zij toe staan te kijken. En dat is waar ze uiteindelijk aan het einde van de cursus weinig van leren.”

Voordat de cursus in november begon, was er een Open Dag, welke benut kon worden om bij de anderen in de ketel te kijken. “Dat werkt het meest prettig. Ze horen veel vaktermen, waar weinig van wordt begrepen,” gaat de cursusleider verder. “Tijdens de theorieavonden gaan we dieper in op die termen en wanneer er dan eindelijk zelf gebrouwen gaat worden, valt alles op z’n plek.” Terwijl de cursisten aan het brouwen waren, stonden ook de (wat) meer ervaren hobbybrouwers achter hun pan.

Belangstellenden liepen in en uit en er werd veel uitgelegd over onze vereniging. Er was voornamelijk grote belangstelling voor het maken van wijn. Dit heeft er uiteraard ook mee te maken dat 25 februari de cursus wijnmaken wordt gestart. In eerste instantie wist de voorzitter mensen wel te woord te staan, maar al snel moest hij de hulp in roepen van een meer ervaren wijnmaker.

Rond 15:00 uur werden de vergistingsvaten gevuld en werd de gist toegevoegd.

Over drie weken is de laatste cursusavond, dan wordt vertelt (en voorgedaan) hoe het jonge bier gebotteld moet worden. Vervolgens moet er nog een week of drie vier gewacht worden om het bier echt te kunnen proeven. Van zowel de cursisten als de lesgevers moeten geduldig wachten om het eindresultaat te mogen proeven.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.