Volgens de agenda zou de besproken honingwijn geproefd worden. Honingwijn kan na drie maanden prima gedronken worden, maar ze wordt veruit lekkerder wanneer ze ten minste een jaar gerijpt heeft. Daarom werd deze avond voornamelijk aandacht gegeven aan (wilde) vergisting en slechts een klein deel aan mede. Waarbij het niet onbelangrijk is om te vermelden dat beide sprekers nog niet eens zo lang lid zijn van onze mooie vereniging. Mark is eind vorig jaar lid geworden en voor Lars was dit zelfs nog maar de tweede avond dat hij bij de gildeavond aanschoof.
Omdat zowel de wijnmakers als de bierbrouwers afhankelijk zijn van gist, was het een gezamenlijke avond. De opkomst was verassend hoog.
Mark, de eigenaar van Henkebier, vertelde over zijn zoektocht naar wilde gisten en hoe hij door vallen en opstaan tot een goed bier is gekomen. Voornamelijk het vangen van wilde gist is in Nederland best wel lastig. Daarnaast vertelde hij over zijn recept dat gebaseerd is op een boek uit de negentiende eeuw, geschreven door de zoon van een beroemde brouwer genaamd Jan Wahlen en een goed bewaard gebleven recept uit het Regionaal Archief van Alkmaar. Regelmatig maakte Mark de koppeling tussen het vergistingsproces van wijn en bier. Toen Mark het over de toevoeging van fruit ging hebben, spitsten de wijnmakers hun oren. Blijkbaar sprak dit stukje hen meer aan dan de bierbrouwers. Tijdens het spreken liet Mark een ‘mystery bottle’ sour, uit eigen collectie, rond gaan.
Als afsluiting van de avond kreeg Lars, eigenaar van Huus Rhaen Mead, het woord. Hij begon de lezing met de uitleg wat het verschil is tussen mede en honingwijn. Mede bestaat normaal gesproken uitsluitend uit water, honing en gist. Terwijl in honingwijn ook druiven verwerkt zijn. “De meeste mensen weten het verschil niet, daarom worden deze termen nogal vaak door elkaar gebruikt”, vergoelijkte Lars deze spraakverwarring. Bij mede kunnen overigens ook andere grondstoffen toegevoegd worden. In de door hem meegenomen proeffles, zat onder andere ‘pepernotenkruiden’.
Omdat het onderwerp in maart al de revue gepasseerd was, maar toen niet besproken was door een ervaren medemaker, was het aandeel van Lars minder groot dan dat van Mark. Overigens kwam aan het einde van de avond wel de vraag of Lars aankomend jaar meer wil vertellen over zijn werkzaamheden op het gebied van alcoholhoudende dranken. Daarbij wordt o.a. gedacht aan kilju (uitgesproken als “kill-you”).

