Tijdens het welkomstwoord van de voorzitter werd de Vlegeldag in Bennekom omschreven als zeer geslaagd en zeker de moeite waard om hier een vervolg aan te geven. Vervolgens werden de nieuwe leden hartelijk welkom geheten. Op de valreep werd genoemd dat de open dag in de Kolk verplaatst is van februari 2025 naar oktober 2024. Dit omdat de gezamenlijke brouw dag bij distilleerderij de Tok in Barneveld in een nieuw jasje wordt gestoken. Daarna ging de vouwwand, die de wijnmakers en bier brouwers van elkaar scheid, dicht geschoven.
Wijnmakers
Op de agenda stond de themawijn, dit jaar was dat perenwijn. De 7 mee gebrachte flessen werden door de leden gekeurd. Zoals verwacht zaten er toppertjes tussen, maar ook wel waar een ‘klein foutje’ is geslopen was. Het zijn juist die wijnen, waar een foutje in zit, die een gildeavond interessant maken. Want juist door de fouten te bespreken zullen tot de grootste leermomenten leiden. Daarbij zal ik zeker niet ontkennen dat het voor de eigenaar van die fles prettig is om te horen dat diens wijn niet voldoet aan de eisen van de ervaren collega hobbyisten.
Bierbrouwers
De bierbrouwers hebben de vakantieperiode benut om zich te verdiepen in ‘bier uit den vreemde’. Daarvoor werden er brouwerijen bezocht in verschillende Europese landen. Waarbij de hobby brouwers zich zo uitgebreid mogelijk lieten informeren door hun professionele voorbeeld. Er werd die avond bier gedronken uit IJsland, en werden wetenswaardigheden gedeeld over dit bier, wist je dat er pas sinds 1 maart 1989 officieel bier gebrouwen mag worden in IJsland. Bier koop je in IJsland overigens ook niet in de supermarkt of bij de plaatselijke slijter, ze mag uitsluitend verkocht worden bij een staatswinkel of souvenirwinkel. Al betaal je bij laatst genoemde bijna het dubbele dan in de staatswinkel. Bij de bieren in Europa, hadden vakantiegangers hun keuze gemaakt tijdens het bezoek van het Nederlandse eiland Ameland tot het Griekse eiland Zakynthos. Daarbij bleek dat het buiten Nederland en België toch wel lastig is om iets te vinden wat bovengistend is. Veruit de meeste Europese bieren ‘lijken familie van de pils’, in plaats van ‘afstammelingen van het bovengistende Pale Ale’.