Gilde uitje 2024

Wanneer de zomer begint, hebben veel leden de behoefte om vakantie te houden. Daarom is er ooit besloten een zomerstop te houden. Om de zomer in te luiden wordt er jaarlijks een uitje georganiseerd. Voor de bierbrouwers werd dat dit jaar een bezoek aan Bronckhorster Brewing Company in Rha zijn. Door omstandigheden werd het uitje voor de wijnmakers afgelast. Hopelijk kan die nog eens ingehaald worden.

Tijdens de route naar Rha konden wij al genieten van het prachtige en historische landschap van de Achterhoek. Wij werden, onder het genot van een eigenwijs witbier, rondgeleid door het echtpaar Steve en Yvonne Gammage. De koperen brouwketels glimmen ons tegemoet. Gelukkig schijnt er een waterig zonnetje, anders zouden we wellicht verblind worden door het koperwerk. “Op mijn vijftigste besloot ik te stoppen met zijn schildersbedrijf en startte een bierbrouwerij in een paardenstal Rodenburg in Rha,” vertelt Steve, de brouwmeester die samen met zijn team de recepten ontwikkelt. “In 2010 ging Brouwerij Rodenburg van start, vernoemd naar het voormalige paardenbedrijf”.

Omdat wij op slechts 3 km afstand van het plaatsje Bronkhorst zitten en Rha zich in de gemeente Bronckhorst bevindt, hebben wij de naam veranderd in Bronckhorster Brewing Company”. Bronkhorst is het kleinste stadje van Nederland en dat trekt behoorlijk veel toeristen. Dan spreekt de naam ‘Bronkhorster’ meer aan dan Brouwerij Rodenburg. Voor mij, ondergetekende, uiteraard een inkoppertje om de link tussen de ‘afwatering van paarden’ te vergelijken met een grote bierfabrikant. Ik vraag me overigens af of die opmerking op prijs werd gesteld. Daar moet ik bij toegeven, dat ik al een half uur te laat op de afspraak kwam, omdat, je moet toch iemand de schuld geven, die mevrouw van google me de verkeerde kant op stuurde.

“Het team streeft ernaar om bieren te brouwen met unieke smaken,” vertelt Steve met trots. “Via deze smaken willen we verhalen oproepen over personen en plaatsen, die ons hebben geïnspireerd en die onze banden met de Achterhoek en haar historie benadrukken”. We krijgen ons tweede bier aangereikt. Het is een James Blond, een blond bier met een knipoog naar de Britse oorsprong van Steve.


Vervolgens lopen we langs de vullijn richting de vergistingskamer met eikenvaten, waar het bier ligt te rijpen. Hier vertelt Steve hoe voorkomen kan worden dat een vat de druk niet aan kan wanneer het bier tijdens het rijpen reageert op weersveranderingen. Als afsluiting hebben we een Barrel Aged nummer 46 bier gedronken. Dit is een Imperial Stout dat 14 maanden gerijpt heeft op een Frans wijn vat. Ik heb nu al zin in volgend jaar,

Was getekend Niels,
voorzitter van het EWBG

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.