Gildeavond 16 mei 2024

Omdat de gildeavond vanwege Hemelvaartsdag een week verplaatst was, was de opkomst beduidend lager dan gebruikelijk. Er waren bij de wijnmakers negen leden en bij de bierbrouwers slechts zes mensen. Gelukkig lieten de leden die deze avond een invulling zouden geven hierdoor niet weerhouden en gingen vol goede moed aan de slag.

Voor de wijnmakers stond ‘Suikerberekening uit pulp’ op de agenda. Vooraf hadden de wijnmakers al wat huiswerk toegestuurd gekregen, zodat zij zich alvast in konden lezen. Dat was maar goed ook, want zo’n berekening is niet meteen iets wat je op een gemiddelde middelbare school voorgeschoteld krijgt. Bij binnenkomst werden, bijna alsof we terug waren in de schoolbanken, formulieren uitgedeeld die in de klapper bewaard kunnen worden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd de stof doorgenomen. Om er geen ‘droge avond’ van te maken was er door verschillende leden rode wijn meegenomen. Naar aanleiding van de gildeavond in maart was er ook een honinglikeur gemaakt, ook die werd uiteraard geproefd.

De bierbrouwers hadden een vervolg van fruitbier, die vorig jaar in mei de revue was gepasseerd. Na voldaan te hebben aan de vraag van een pruimenboomgaard, om een pruimenbier te ontwikkelen, kon nu het bier geproefd worden. Een pruim moet het voornamelijk hebben van de suikers om het zuur te compenseren, en laat het biergist nu juist die suikers erg lekker vinden om daar van te snoepen. Die suikers worden omgezet in alcohol, dit is iets waar die gisten zich mee bezig houden, maar wel waar wij als brouwers op zitten te wachten. Dit betekent dan wel dat het zuur over blijft. Voor de brouwers de taak om het recept zo te ontwikkelen dat het toch een doordrinkbaar biertje wordt. Als basis was het recept van een witbier gebruikt, hop heeft hier een ondergeschikte rol, wat het fruit meer tot z’n recht laat komen. Na een PowerPoint en proef sessie nam de volgende spreker het stokje over. De vorige maand had hij een presentatie gegeven over ‘geforceerd carboniseren’. Op aandringen van enkele leden gaf hij hier een vervolg aan. Dit keer lag de nadruk op het bottelen. Uiteraard kon er ook geoefend worden. “Laten we eerst proberen met water, want als dat over de vloer gaat is dat makkelijker op te ruimen,” zei de spreker. Er aan toevoegend dat water morsen toch net wat minder vervelend is dan een goed biertje.  

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.