Gildeavond 14 maart 2024

Deze avond werd er een lezing gegeven over het mooie product honing. Ze leent zich prima voor Mede (honingwijn), bier en likeur.

Na een stukje geschiedenis over honing, welke in de prehistorie al gebruikt werd als zoetstof en conserveringsmiddel, volgde er nog wat meer informatie zoals: “In 1550 BC gebruikten slaven in Egypte honing voor het genezen van ontstekingen en brandwonden,” vertelde Niels over dit wondermiddel dat door bijen verzamelt wordt. “Zo’n tweehonderd jaar later werd het in het Nabije Oosten geïntroduceerd.” Honing vond vervolgens zijn naar de Romeinen, die het als medicijn gebruikten en de Grieken die het ook nog eens gebruikten om hun goden te eren. Inmiddels is in bijna elke keuken wel een potje honing te vinden, tenminste… dat denken wij.

Honing staat in de top 10 van frauduleuze producten. Volgens de Europese Commissie wordt tenminste 14% van honing aangevuld met goedkope biet-, riet- en/of maissuiker. Deze suikers zijn in laboratoria relatief makkelijk op te sporen, omdat dit suikers zijn van het type C4, terwijl honing van het type C3 is. Helaas kwamen ‘slimme zakenmannen’ erachter dat suikers, die voornamelijk bekend zijn bij bierbrouwers, uit rijst en tarwe ook van het type C3 zijn, waardoor het in conventionele laboratoria niet is op te sporen. Er is op dit moment slechts één onderzoeksbureau die kans ziet om de C3 suikers van planten te onderscheiden van de C3 suikers van bijen. Dit in Duitsland gevestigde bedrijf is ervan overtuigd dat maar liefst 80% van onze honing ‘fraude honing’ is.

Mede
Mede is wellicht één van de oudste alcoholische dranken die bekend is bij de mensheid. Archeologische vondsten suggereren dat mede al in 7000 BC in Noord-China werd geproduceerd. Mede is in Nederland helaas redelijk onbekend. Het is een enorm lekker drankje en daarnaast ook nog eens makkelijk te maken. Na het lezen van bovenstaande is het aan te bevelen om je honing bij een imker te halen. Omdat er verschillende soorten honing zijn -denk onder andere aan bloemen, heide, bloesem, acacia, eucalyptus en lindehoning- heb je de keuze uit veel variaties. Daarnaast is er een grote mogelijkheid om fruit (zoal: appel, sinaasappel, druif of pimentbessen), kruiden (zoals kardemom, nootmuskaat, karwijzaad, kruidnagel of kaneel) of gemoute gerst als extra smaaktoevoeging te gebruiken.
Voor het recept: Mede

Honingbier
Na de hype rond IPA lijkt honingbier z’n opmars te maken. De geschiedenis van honingbier gaat ver terug in de tijd. Honingbier werd gezien als een van de lekkerste bieren door de combinatie van een zachte en frisse smaak. Dit soort van bier was erg populair, vooral bij feesten in rijke huishoudens. Het gebruik van honing in het brouwproces is een traditie die blijft voortbestaan en de unieke smaken van honingbier komen goed naar voren in verschillende variaties.

Nu zijn er verschillende theorieën over het moment van toevoeging van de honing.

  1. Tijdens het koken, zodat alle wilde gisten uit de honing zijn.
  2. Bij de tweede vergisting.
  3. Tijdens het bottelen in plaats van bottelsuiker.
  1. Om de meeste vitaminen en mineralen te behouden ,verhitten de meeste Nederlandse imkers hun honing niet hoger dan 45 graden Celsius. Hoe hoger de temperatuur daar boven, hoe meer honing aan complexiteit van aroma en smaak verliest.
  2. De tweede vergisting heeft de voorkeur. Verwarm de honing tot 45 graden, om een deel van de wilde gisten te doden, en voeg de afgekoelde honing aan het jonge bier toe. De alcohol die al in het bier zit, zal ook helpen om gisten de baas te worden.
  3. De derde optie heeft als voordeel dat ook de lastige suikers omgezet zijn in alcohol, waardoor er dus meer alcohol is om de gisten te lijf te gaan. Nadeel is dat we nooit zeker weten hoeveel vergistbare suikers er in de honing zitten. We moeten voorkomen dat we geen bierbommetjes of plat bier als eindresultaat hebben.

Voor het recept: Honingbier

Honing likeur
De naam likeur is afkomstig van het Latijnse ‘liquefacere’, wat oplossen betekent. Het zijn sterke dranken die vaak zoet van smaak zijn en tegenwoordig om en nabij de 20% alcohol bevatten. Likeuren hebben ook een rijke geschiedenis als medicinale elixers. Al in de vroege Middeleeuwen lieten monniken heilzame kruiden op alcohol trekken vanwege de medicinale werking. Om het op smaak te brengen werd de heilzame zoetstof honing toegevoegd.

Hoewel het gemiddelde alcoholpercentage van likeur rond de 20% zit, kunnen sommige soorten wel tot 90% oplopen. Bijvoorbeeld Chartreuse (56%), een kruidenlikeur genoemd naar het Karthuizerklooster in de Franse Alpen welke bereidt wordt door de Karthuizers van de Grande Chartreuse. Deze drank wordt gemaakt van 130 verschillende planten, (Alpen) kruiden en specerijen. Absinthe (89,9%) is een mengsel in alcohol van Absintalsem, Anijszaad, Venkelzaad, Korianderzaad, Engelwortel, pepermunt en suiker.

Voor het recept: Honing likeur

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.