Gildeavond 11 januari 2024

Na een aantal huishoudelijke mededelingen nam Diny het woord bij de wijnmakers. Zij hield een lezing over wijngist. Bij het maken van wijn begint de keus in eerste instantie bij het soort fruit. Druiven, appels of peren. Een enkeling waagt zich aan groente, zoals peterseliewijn. Een niet onbelangrijke keuze is die van je wijngist, iets wat bijna een ‘ondergesneeuwd kindje’ is. Ook de vergistingstemperatuur speelt steevast een belangrijke rol. 

Hier heeft Diny uitgebreid bij stil gestaan:

  • waaruit bestaat gist?
  • wat doet gist?
  • welke gist?

Als het goed is, krijgen de wijnleden hierover de informatie op papier toegestuurd. Later wellicht meer hierover.

In november 2023 heeft de Wijn Keurmeesters Groep de wijnen voor de gildewedstrijd gekeurd en de uitslag werd op 11 januari 2024 bekend gemaakt:

  • Atie Klerk: Regent – Rondo met 92 punten
  • Atie Klerk: Regent – Triomphe d’Alsace 83 punten
  • Jasper van Schaik: Appel druif 80 punten

Bij de bierbrouwers kregen vader en zoon Hammink het woord. Naar aanleiding van een hardnekkige infectie die tijdens het koelen van de wort in het bier terecht is gekomen tijdens een gezamenlijke brouwdag, hebben vader Gerrit en zoon Jaap, beiden keurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde, een lezing gegeven over dit probleem.

“In de tijd dat wij nog eigenaar waren van de Heidebrouwerij hebben we ruim anderhalve maand niet kunnen brouwen vanwege dit probleem,” vertelde Gerrit. “We lieten onder andere monsters analyseren van het wort voor de tegenstroomkoeler en erna. Zo konden we het probleem opsporen.” Het probleem zat in de koelinstallatie. Een vorige eigenaar had ooit lekkage en heeft dit probleem op een goedkope manier op willen lossen. In plaats van nieuwe pakkingen te kopen, gebruikte hij vloeibare pakking. Iets teveel van die kit en je krijgt draden in je koelsysteem en die zijn uitermate geschikt voor bacteriën. “Na alle pakkingen vernieuwd te hebben, hadden we gehoopt van het probleem af te zijn, maar inmiddels hadden de koloniën zich zo diep in de platen genesteld, dat er naar nog een andere oplossing gezocht moest worden,” vulde Jaap aan.

“Tijdens een bezoek aan een brouwer in Italië kwam ik in contact met een brouwer die zweert bij Enzybrew,” vertelde Gerrit. Het zou een soort van wondermiddel zijn. Uiteraard hadden zij zo hun bedenkingen, maar hebben het wel geprobeerd. Inderdaad ‘het is een wonder in de schoonmaak’.

Tijdens het gebruik van de ketel vormt zich een ‘biofilm’, het geeft een doffe waas op je RVS ketels, welke nagenoeg niet weg te poetsen is. Maar bij het gebruik van Enzybrew ‘verdwijnt deze film als sneeuw voor de zon’ en zien de ketels er weer uit als nieuw. “De Heidebrouwerij was de allereerste die Enzybrew ging gebruiken voor het ontsmetten van de installatie,” zei Gerrit. “Inmiddels staat dit spul in bijna elke grote brouwerij.” Hoewel wij ons, als hobbybrouwers, niet kunnen meten met de professional, is het wel zeker een product die ook bij ons in de brouwkeuken thuis hoort.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.