Gildeavond donderdag 14 december

De activiteitencommissie food had weer erg veel tijd gestoken in de voorbereidingen. Er was van eiersalade tot kipsaté en van kaasblokjes tot zalm op een cracker. Daarnaast hadden leden verschillende drankjes mee. Het zouden geen hobbyisten zijn, wanneer zoveel mogelijk uit eigen keuken kwam. Zo was er glühwein, perenlikeur, pruimenbier en zuur bier. Bij laatstgenoemde was het bier niet zuur, omdat er een infectie in zat, maar omdat ze met een wilde gist gefermenteerd was.

Maar voordat er van al dat lekkers genoten kon worden moest de uitslag bekend gemaakt worden van de likeurkeuring. Voorheen werden dit soort keuringen uitgevoerd door likeurkeurmeesters van de Federatie Amateur Wijnmakers en Bierbrouwers Gilde, echter werd deze in maart opgeheven vanwege een tekort aan bestuursleden. Daarom werd er nu gebruik gemaakt van eigen expertise. Dit betekende wel dat er maar één soort likeur ingeleverd kon worden. Er is gekozen voor een citruslikeur.

Tijdens de keuring deden de nieuwbakken keurmeesters hun uiterste best om zich te realiseren dat de likeuren gemaakt zijn om door de maker zelf lekker gevonden te worden. Omdat smaken verschillen, kan dit betekenen dat de keurmeesters het product lager in punten uit kan laten komen dat de maker ervan verwacht had. Om die reden keurden beide mannen de likeur zonder aan de ander te laten merken wat hij ervan vond. Beiden vulden hun bevindingen in en pas daarna werd er overlegd, zodat één (of wellicht beiden) zijn mening positief bij kon stellen.

Als laagste kwam de Sorrento IPG Limoncello uit de bus. Deze likeur kostte de keurmeesters hoofdbrekens, omdat de likeur een rode kleur had, iets wat je niet verwacht bij een citroen. Na wat speurwerk bleek dat op Terschelling een ‘rode Limoncello’ verkocht wordt waar een cranberry verwerkt is. Bij het proeven werd nog een citroen nog een cranberry herkend. Waar de smaak wel erg veel van weg bleek te hebben, was stoofperen. Omdat het ‘handboek van de wijn- en likeur keurmeesters’ voorschrijft dat een in de verkeerde categorie ingediende likeur wel gekeurd dient te worden, is ook deze variant gekeurd. Maar omdat het onder de verkeerde naam ingediend was, zou het niet de prijzen vallen.

Na bekendmaking van de behaalde punten, zie onderaan dit verslag, was het echt tijd voor feest. De leden verloren de aandacht van het proeven niet uit het oog. In verschillende groepjes deelden de leden hun ervaringen met elkaar. Bij het proeven werden uiteraard alle zintuigen gebruikt om te genieten. De mening van de tafelgenoten waren net zo belangrijk onderdeel van de ervaring als goed eten en lekker drinken.

Uitslag likeurkeuring:
3. Atie Klerk, Arancelle, 85 van de 100 punten
2. Atie Klerk, Licor Naranja, 92 van de 100 punten
1. Gert van Bruksvoort, sinaasappel – kaneel likeur, 96 van de 100 punten

Bij deze meteen ook de top drie van de bierkeuring:
3. Robert de Boer, met een Barley Wine
2. Jan Harmen Wesselink, met een Bokbier
1. Rinus van Bemmel, Sterke Blond

De uitslag van de wijnkeuring wordt op de gildeavond in januari 2024 bekendgemaakt. De wijnen zijn in november 2023 gekeurd tijdens een bijeenkomst van de Wijnkeurmeester-groep.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.