Gildeactiviteiten november 2023

Na een welkomst door de voorzitter, gingen de wijnmakers en bierbrouwers los van elkaar de avond in.

De wijnmakers hadden de keuring op het programma staan, maar deze is verplaatst naar januari. Op deze avond werden de ingediende wijnen meegenomen door de keurmeesters, die dit later zullen keuren. In die tussentijd heeft de wijn alle tijd gekregen om, na transport, tot rust te komen en op de juiste temperatuur te zijn, voordat de keurmeesters hun bevindingen gaan noteren.

Er zijn vervolgens eigengemaakte wijnen meegenomen, deze varieerden van de traditionele druivenwijn tot vlierbes/appel- en gemberwijn.

Er was echter één wijn waar iets fout was gegaan tijdens of na het bottelen. Eerlijk gezegd is dit een wijn waarbij het meest te leren is. Daarom werd de wijnmaker gevraagd hoe het hele proces was verlopen, daarna werd besproken wat er vermoedelijk fout gegaan kon zijn en vervolgens hoe te voorkomen dat zoiets in de toekomst opnieuw zou kunnen gebeuren.

De bierbrouwers hadden de keuring op het programma staan. De bieren zijn vorige week bij de Bier keurmeesters Gilde (BKG) gekeurd. Dit geeft niet alleen het voordeel om het tot rust te laten komen, maar zeker niet onbelangrijk is dat een keurmeester niet met de auto naar huis hoeft nadat hij geproefd heeft.

Er waren 17 bieren ingeleverd en de punten die verstrekt werden, lagen heel dicht bij elkaar. “Het waren allemaal goede bieren”, aldus de keurmeester. “Ik kan niet zeggen dat het uitmuntende bieren zijn, maar ze zijn zeker niet slecht”.

Over één van de bieren werd gezegd dat het een goed biertje was, maar helaas in een verkeerde klasse ingeleverd was. “Anders had die zeker veel hoger in de punten gezeten”, vulde de andere keurmeester aan. Tijdens het bespreken bleek gelukkig dat de meeste bieren wel beter waren dan de objectieve keuring was, dit omdat onder de leden van het Edes Wijn en Bier Gilde graag wordt geëxperimenteerd.

Om volgend jaar beter in de punten uit te komen, mogen we in het vervolg een extra notitie bij het inleveren toevoegen. Bijvoorbeeld: “dit bier is gerijpt op hout”.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.