Gezamenlijke Brouwdag 2023

Om zeven uur stond Carl al in zijn distilleerderij om de mouten te schroten en het water op temperatuur te brengen. Nu hoor ik sommige mensen al denken: Wat moeten bierbrouwers in een distilleerderij? Voordat whisky, gin en oude jenever gestookt wordt, is er een stookwijn nodig die uit graan bestaat. Het proces om deze stookwijn te maken en bier te brouwen gaat voor een groot deel gelijk op. Met dat verschil dat voor stookwijn niet gekookt hoeft te worden en er ook geen hop gebruikt wordt. Dit betekent dat een distilleerderij bijna een complete brouwerij heeft, alleen de kookketel ontbreekt. Gelukkig heeft distilleerderij ‘De Tok’ in Barneveld wel een kookketel, dus de leden van het EWBG konden naar hartenlust 600 liter bier brouwen. In verband met de tijd werd er overigens besloten om de hoeveelheid wort te beperken tot 400 liter, dus werd ter plekke opnieuw berekend wat de hoeveelheden aan hop zouden worden.

Tijdens het brouwen bleek dat er weinig hobbybrouwers op dezelfde manier brouwen. Misschien is dat ook wel het mooie van brouwen. Er is niet één methode die de beste is, er zijn vele methoden die goed zijn. Juist door het delen van ieders kennis kun je voor jezelf overwegen of je tips van een ander in de toekomst wil uitproberen en wellicht echt gaan gebruiken. Of dat je iemand een tip geeft die een ander kan en wil gebruiken.

De aanwezigen hadden hun eigen vergistingstank van huis meegebracht om hun deel van de wort thuis te fermenteren. Wat niet is meegenomen bleef achter in de tank van ‘De Tok’. Na een intensieve dag werd om 16:45 uur de laatste wort in de vergistingstank gegoten. Nu maar hopen dat de juiste gisten hun werk doen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.