Gildeactiviteit mei 2023

Tijdens de gildebijeenkomst van april zijn er voor de wijnmakers verschillende wijnen ingeleverd die door de keurmeesters van de Wijn Keurmeesters Groep (WKG) beoordeeld konden worden. Voornaamste doel was om ervoor zorgen dat de keurmeesters ‘hun tongen gelijk konden stemmen’, oftewel, dat elke keurmeester op dezelfde manier de wijnkeuring doen. Tijdens de gildeavond van mei werden deze wijnen kort besproken. Er waren wijnen te proeven uit het Duitse Rijnland-Pfaltz-gebied. Èn de themawijn werd besproken, voor dit jaar is dat perenwijn.

Gelijktijdig werd bij de bierbrouwers fruitbier als themabier besproken. Hierbij wordt de brouwer vrij gelaten om te kiezen voor het gewenste fruit. Onderwijl werd er een radler, maar dan op basis van grapefruit in plaats van citroen, een IPA en een baltic porter geproefd.

Als laatst kwam de voorbespreking van de likeur keuring aan bod. Voorheen werden de likeuren gekeurd door likeurkeurmeesters van de FAWBG, maar na opheffing van de FAWBG zijn er geen keurmeesters meer beschikbaar. Om die reden zullen de likeuren vanuit het Edes Wijn en Bier Gilde gekeurd worden. Dit betekent wel dat voorheen bij een gildekeuring vele verschillende likeuren ingeleverd konden worden, van bittere koffie- tot mierzoete honinglikeur en van kruidenbitter tot advocaat.

Voor dit jaar kunnen alleen citruslikeuren ingeleverd worden. Hierin is overigens ook een grote verscheidenheid te vinden, zie https://www.edeswijnenbiergilde.nl/recepten/ Onderwijl werd pomelolikeur geproefd.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.