Gildeactiviteit maart 2023

Voor deze gildeavond was een externe spreker uitgenodigd, te weten Oscar van Mastrigt van de Wageningen University & Research (WUR).

Oscar gaf een bloeiende lezing over fermentatie in de breedste zin. De eerlijkheid gebied dat er deze avond een stroom aan informatie werd gegeven dat velen, waaronder ikzelf, maar een deel heeft kunnen onthouden. Maar dit maakte de avond niet minder boeiend. Hij opende zijn lezing met de vraag: hoeveel procent van ons dagelijks eten is gefermenteerd? 10%, 20%, 25% of 30%. Het juiste antwoord is 30! Zaken waar je de gildeleden direct aan denken zijn uiteraard wijn, bier en brood. Maar waar je niet direct aan denkt zijn producten als yoghurt, kaas, augurken of olijven.

Na de introductie ging Oscar dieper in op zijn onderzoek, waar hij in 2018 op promoveerde, naar het versnellen in de productie van kaas, waarbij ook nog nieuwe smaken ontdekt werden. Met die wetenschap kan weer onderzoek gedaan worden naar veganistische kaas die een smaakbeleving heeft als de echte variant.

Tijdens de pauze werden de kazen aangesneden die gildeleden meegenomen hadden. Na de pauze werd ingegaan op het maken van alcoholvrij bier. Hiervoor worden twee soorten gist gebruikt, te weten een Zuid-Afrikaanse wijngist en gewone biergist. Een beetje in het kort komt het erop neer dat de Zuid-Afrikaanse gist weinig suikers omzet in alcohol, terwijl de gebruikelijke biergist dit wel doet, uiteraard is dit afhankelijk van de alcoholtolerantie van deze gist. De Zuid-Afrikaanse gist vermeerdert zich veel sneller dan de biergist, waardoor laatstgenoemde zich minder goed kan ontwikkelen en zodoende minder suikers omzetten in alcohol. De gebruikte Zuid-Afrikaanse gist is van origine een wijngist.

Aan de wijnmakers de uitdaging om te kijken of het hen lukt om een onderzoek te doen naar het maken van alcoholvrije wijn die nog lekker is ook. Wanneer één van de leden zich geroepen voelt om zich hiermee bezig te houden, kan een berichtje naar de secretaris gestuurd worden en wordt er gekeken of het mogelijk is om aan een stam van die Zuid-Afrikaanse wijngist gekomen kan worden.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.