Gildeactiviteit januari 2023

Na een nieuwjaarsgroet van de voorzitter ging de gildeavond van start. Op het programma van de wijnmakers stond een proeverij van vakantiewijn, de vraag welke onderwerpen er in de loop van het jaar besproken zullen worden uit het boek ‘Wijn maken voor de gevorderden’ en er werd een themawijn gekozen. De vakantiewijn was Kloosterwijn uit Duitsland. Tijdens het proeven werd door Bertus verteld over de wijngaard, waar de twee witte, één rosé en één rode wijn vandaan komen.

De taken wie welke lessen voor zijn/haar rekening neemt zijn verdeeld. Er is gekozen om de lessen uit te smeren over meerdere jaren, zodat er voldoende aandacht besteed kan worden per hoofdstuk. Dit jaar zullen er nog twee avonden besteed worden aan het boek voor de gevorderde wijnmaker. Als themawijn is er gekozen voor perenwijn. Er is afgesproken dat de wijn voor minimaal 85% uit peren moet bestaan, voor de rest is men vrij om een eigen keuze te maken v.w.b. soort(en) peer, soort gist, of men peren of sap als hoofdbestanddeel gaat gebruiken etc..

Op het programma van de bierbrouwers stond oorspronkelijk het proeven van het bier dat tijdens de gezamenlijke brouwdag in september 2022 gebrouwen was. Maar door een brouwfout tijdens het koelen, waardoor een melkzuurbacterie zich te goed had gedaan aan de wort wat leidde tot een uiterst zuur bier, kon dit niet doorgaan. Tijdens een bezoek van Niels aan een plaatselijke slijterij is gebleken dat de verschillen tussen Porter en Stout moeilijk te definiëren zijn, hetgeen een mooie opstap was om Porter versus Stout als avondthema uit te werken.

Om het kort te houden:
Zeelui, schippers en dokwerkers hadden in de achttiende eeuw, buiten het zorgdragen voor vervoer van goederen naar verre bestemmingen, een gezamenlijke voorliefde voor een goed glas bier. De Londense rederij stond voor de keus om tegemoet te komen aan die vraag, maar zonder het grote risico te lopen dat het personeel dronken van de loopplank de plomp in zou gaan. Nu was het alcoholpercentage in die tijd niet bizar hoog, maar veel potten bier met weinig alcohol heeft hetzelfde effect als weinig potten met veel alcohol. Een bier dat goed vult met een sterke smaak en tevens een hoge voedingswaarde was dan ook één van de beste oplossingen. Daarmee was het Porter bier geboren. Dankzij de gestegen populariteit ging een groot aantal brouwerijen zich toeleggen op dit biertype. Door zich van de concurrent te onderscheiden verschenen er vele varianten. Hier en daar waagde een brouwer het om het alcoholpercentage te verhogen. Dit kreeg de naam ‘zware Porter’ oftewel ‘stout Porter’, dat later gewoonweg Stout werd genoemd. Na de Tweede Wereldoorlog verdween de Porter uit het landschap, alleen de Ierse brouwer Guinness had het in de brouwketels staan. Wat wel gebrouwen werd is Stout.

Inmiddels staat er ook weer bier onder de naam Porter in de winkelschappen. Maar de verschillen zijn niet helemaal duidelijk. Waar Porter van oorsprong weinig alcohol bevat en Stout juist veel kan het nu ook andersom voor komen. Om maar een voorbeeld te geven: de Banana Foster Porter heeft een alcohol percentage van maar liefst 13,2% terwijl de Dry Stout van Guinness niet boven de 4,2% uitkomt.

Na de lezing werden er wat eigen gebrouwen bieren geproefd en ervaringen besproken die hobbybrouwers als vrijwilliger hebben opgedaan in professionele brouwerijen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.