Gildeactiviteit november 2022

Op het programma staan de gildekeuringen. Na een welkomstwoord van de voorzitter wordt de tussenwand gesloten. De wijnmakers en bierbrouwers kunnen zo hun eigen gedeelte van de zaal gebruiken en de keurmeesters gingen van start. Bij de wijnen waren er 10 inzendingen, bij de bieren waren het er 14 en de likeuren telden er 12.

De bierkeurmeester die zijn bevindingen over de keuring presenteerde vond het opvallend dat alle inzendingen nogal ‘dun’ waren. Omdat dit toch wel vragen opriep is hier uitgebreid op ingegaan. Zeker omdat onder de inzenders recepten waren gebruikt die uitgewerkt waren met behulp van een brouwprogramma op de computer, recepten uit boeken waren gehaald en recepten van het internet waren geplukt. Daarnaast ging het niet om een themabier, maar varieerde de inzendingen van witbier tot een quadrupel, dus daar kon het ook niet aan liggen. Misschien komt het door de gebruikte brouw apparatuur” werd er geopperd. Maar ook daar kon de oorzaak niet gevonden. De één gebruikt een brouwautomaat en anderen een weckketel, een wokbrander of inductieplaat. Wellicht komt het door het water?? Maar dat kan het ook al niet zijn, omdat de inzendingen vanuit Ede, Veenendaal, Eemnes en Wijk bij Duurstede afkomstig zijn. Slotconclusie is dat over dit onderwerp nog wel een aantal avonden gevuld kunnen worden.

De eerste drie prijzen bij het bier vielen op:
Robert met een Trippel, goed voor 71 (van de 100) punten.
Robert sleepte met zijn NEIPA 81 punten binnen.
Eiso ging met een Sterk Blond aan de haal met de eerste prijs. Hij kreeg maar liefst 83 punten.

De wijnkeurmeesters waren erg positief over de ingeleverde producten. De keurmeester die het woord nam, besteedde veel aandacht aan de vragen die gesteld werden over de uitslagen.

Als laatste werden de winnende wijnen bekend gemaakt.
Het was Bertus die de derde en tweede en prijs in de wacht sleepte. Hij kreeg voor zijn Johanitter 81 punten en zijn Bramenwijn kwam twee punten hoger uit. De eerste prijs was voor de Regent. Atie was uiterst tevreden met haar 85 punten.

Aan het begin van de pauze werd de tussenwand geopend en werd een ingelaste ‘snuffelmarkt’ goed bezocht.
Vervolgens werd de uitslag van de likeuren bekend gemaakt. Er zaten zeker mooie likeuren tussen. Bij één van de likeuren werd bij één van de inzenders de smaakversterker MSG aanbevolen. Een zoektocht op internet leerde dat het in de toko te koop is onder de benaming Ve-tsin. Bij het horen van deze benaming ontstond enig rumoer, omdat MSG tot een allergische reactie zou kunnen leiden. Na een zoektocht wordt de soep minder heet gegeten dan het wordt opgediend, maar wie dit advies niet vertrouwt kan uitwijken naar keukenzout als smaakversterker.

De eerste drie prijzen bij de likeur vielen op:
Eiso kreeg voor zijn Rabarberlikeur 82 (van de 100) punten.
Jasper kreeg voor zijn Honinglikeur 84 punten.
Rinus kreeg voor zijn Limoncello 87 punten.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.