Gildeactiviteit september 2022

De vakantie zit er voor velen weer op. Dit betekent dat het gilde-seizoen weer begonnen is.

Normaal komen de wijnmakers en bierbrouwers op dezelfde avond bij elkaar, maar dit keer was er een gescheiden programma.

De wijnmakers kwamen op de vaste donderdagavond naar ‘ons clubhuis’ De Kolk, terwijl de bierbrouwers op zaterdag bij distilleerderij De Tok bij elkaar kwamen.

Wijnmakers (8 september)

Diny, één van onze wijnkeurmeesters, hield een lezing over PH waardes. Omdat we in de gelukkige positie verkeren dat er nieuwe leden in de zaal zaten, begon de lezing met een beknopte wijncursus. Waarin de PH an passant passeerde.

Voor de nieuwe leden borden vol informatie, en voor de wat ‘oudere garde’ een opfrisser.

De lezing werd afgesloten met een demonstratie over het gebruik van de PH meter, waarbij een ouder type en een nieuw type werd gebruikt.

Vervolgens nam Mireille het woord over om een presentatie te geven over diverse Engelse ciders. Hiermee werd voorkomen dat het, letterlijk, een droge avond werd.

Bierbrouwers (10 september)

Op het programma stond gezamenlijk bierbrouwen. Er wordt op deze dag een grote batch bier gebrouwen, welke onder de deelnemers wordt verdeeld. Het fermenteren wordt thuis gedaan en later in het seizoen worden de bieren van elkaar geproefd. Doel is om de onderlinge verschillen te ervaren.

Dit jaar is het gericht op de invloed van de manier van fermenteren:

  • Het vergistingsvat

Van 1.000 tot 30 liter rvs-vergistingtank

Kunststof emmer of fermentasaurus

  • Temperatuur

In een klimaatkast

In de huis- of vergistingskamer

Carl, van distilleerderij De Tok, was zo vriendelijk om zijn installatie beschikbaar te stellen. Zo ontstond een collaboration blond bier.

Net als bij de wijnmakers konden we rekenen op een groep nieuwe leden. Om die reden gaf Eiso een presentatie over het proces van het brouwen en het recept.

Carl zette vervolgens de schrootmachine aan en dat was het startsein voor de brouwdag.

Per slot is de theorie leuk, maar we kwamen juist bij elkaar om te doen en te ervaren.

Aankomende vrijdag gaat voor zes gildeleden de brouwcursus van start, daarin wordt door Rinus en Niels dieper ingegaan op de theorie.

Na het schroten werden om de beurt de emmers mout uitgestort in het voorverwarmde water en ging het brouwproces in.

Terwijl de brouwers druk in de weer waren bij de 900 liter brouwketel, groepjes met elkaar stonden te discussiëren over het brouwen, uitleg werd gegeven over het gilde enz. enz. stond Gerda in een brouwpan te roeren.

Nee, zij maakte niet haar eigen bier, maar gebruikte de 30 literpan om soep voor alle deelnemers te maken. In de oven werden de door haar gemaakte Turkse broden nog even afgebakken. Er werd namelijk tussen het brouwen door gezamenlijk geluncht.

Na vijf uur brouwen kon de wort gekoeld en verdeeld worden, waarop men om de beurt moe maar voldaan richting huis vertrok. Een enkeling bleef nog achter om te helpen bij het schoonmaken en opruimen.

Al met al een gezellige dag. In januari zullen we ontdekken welke uitspraak zich doet gelden;

“Ieder voor zich is een druppel, samen zijn we een oceaan” of  “Een slecht samenwerkende groep, is een slagveld van ego’s”.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.