Gilde uitje zaterdag 11 juni 2022

Zaterdagochtend 11 juni kwamen rond kwart over tien uur op verschillende plaatsen in Ede, Veenendaal en Rhenen groepjes mensen bij elkaar. Het was duidelijk dat er een soort ‘schoolreisje-spanning’ hing. Voorbijgangers vroegen zich verbaast af wat deze groep te wachten stond, iets wat ook de ‘verzamelaars’ zich afvroegen. Met verschillende voertuigen gingen de groepjes naar Kerk-Avezaath, voor een bezoek aan het 7-jarig Wijndomein Auansati.

Na een welkomstwoord van de eigenaren Jan Everts en Karin Eizema begon de wandeling door hun wijngaard. Veel wetenswaardigheden en anekdotes passeerden de revue. De rondleiding was zo ingericht dat er voor de doorgewinterde wijnmaker nieuwe feitjes besproken werden, maar ook voor de beginnende bierbrouwer was alles begrijpelijk en interessant. Er werd afgesloten met het proeven van vier verschillende wijnen uit deze Betuwse wijngaard. Gerda en Mireille, die de organisatie van het gezamenlijke uitje van het Edes Wijn en Bier Gilde op zich hadden genomen, hadden een goed gevulde dag. Dit betekende op naar de volgende stop.

Via slingerweggetjes door de Betuwe en een stuk over de dijk van de Waal, kwamen we bij de 19-jarige stokerij Lubberhuizen in Varik. De beloofde inleiding in de schaduw van een oude paardenkastanje verliep iets anders dan voorgesteld. Niet dat we dat iemand kwalijk konden nemen. De enorme boom was namelijk tijdens de laatste storm omgewaaid en had in zijn val een stuk van het monumentale pand gesloopt. Omdat de temperatuur in de volle zon opliep, werd verkoeling gezocht in de stokerij. Tijdens de rondleiding werden de stokerij, de kelder met eiken vaten en het proeflokaal bezocht. Voor wie wilde, was er gelegenheid om de oude kerktoren te beklimmen, welke speciaal voor ons geopend was.

Naast de feitjes hoe alcohol gestookt wordt, na het stoken moet rusten en het alcoholpercentage na het stoken op drinksterkte gebracht wordt, hoorden we dat de stokerij in de voormalige brandweerkazerne gevestigd is en de opslagkelder onder het pand in 1810, ten tijde van Napoleon, bewoond werd door veerman Hannes van Deutekom. Ook hoorden we dat het proeflokaal voorheen een éénmansschooltje was, waar de bovenmeester boven woonde. Uiteraard werd ook hier geproefd. Verschillende Eau de Vie’s streelden de tong. Eau de Vie (letterlijk ‘levenswater’) is een verzamelnaam voor sterke dranken, ook wel ‘sigarenalcohol’ genoemd. De meest bekende zijn cognac, whisky, rum en wodka. Terwijl er uitleg gegeven werd, stond de stookketel aan, waardoor we de gelegenheid kregen ook meteen te zien en ruiken wat er verteld werd.

Gelukkig was er rekening gehouden met het feit dat dit bezoek uit kon lopen, anders waren we nooit op tijd op het volgende adres geweest. De smalle weggetjes kronkelden tussen de boomgaarden door, uiteraard zagen velen van ons het pondje net vertrekken bij aankomst bij de steiger. “Gaan we het nog halen om op tijd bij het volgende adres te komen?” vroegen verschillende chauffeurs zich af. Maar uiteraard waren de meesten dik op tijd bij het volgende adres in Wijk bij Duurstede, namelijk Stadsbrouwerij en proeflokaal De Dikke. Deze relatief jonge brouwerij brouwt sinds 2015 ambachtelijke bieren, die gebaseerd zijn op een recept uit 1495. De brouwerij wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers, waaronder één van onze eigen gildeleden.

Onze gids vertelde in de buitentuin over de biergeschiedenis van Wijk bij Duurstede. In de brouwerij werd uitgelegd hoe het brouwproces verloopt, zodat het ook voor de leden die wijn maken leerzaam was. Ook hier mocht geproefd worden, we kregen 4 verschillende biertypen met uitleg en daarnaast knabbeltjes die allemaal gemaakt waren in Wijk bij Duurstede. Het was overigens voor De Dikke een soort van vuurdoop, omdat het voor het eerst was dat zo’n grote groep de brouwerij bezocht. Was het omdat de groep zo groot was, of omdat we dieper in gingen op het brouwen? Feit was in ieder geval dat wij ook hier iets uitliepen. Gerda maakte zich al zorgen of we op de volgende locatie nog wel welkom zouden zijn. Maar ze werd tijdens een telefoongesprek met de manager gerustgesteld.

Het laatste adres wat op het programma stond was barbecuerestaurant De Heuvelrug in Leersum. Terwijl de gerechten op het knapperende vuur lag te garen, werd er gelachen en gepraat. De onderwerpen liepen erg uiteen, waar het ene groepje de dag evalueerde, hadden anderen het over het maken van wijn, brouwen van bier en gewoon over de dagelijkse bezigheden. Om tien uur was het tijd om richting huis te gaan.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.