Brouwcursus Edes Wijn en Bier Gilde 2022

Gilden zijn van oorsprong opgericht om ‘het vak’ te leren. Bij het Edes Wijn en Bier Gilde (EWBG) gaat het om het brouwen van bier (maar ook over het maken van wijn of bereiden van likeur). Het EWBG heeft inmiddels dertig jaar ervaring met het geven van cursussen over bierbrouwen, waarbij telkens nieuwe aanpassingen zijn gedaan.

Bij deze nodigen wij je uit om deel te nemen aan deze cursus, welke bestaat uit 5 theorieavonden en 1 praktijkdag. De startdatum van de brouwcursus is 16 september.

De aandacht voor het zelf brouwen van ambachtelijk bier is de laatste jaren sterk toegenomen en er zijn vele websites waarop beschreven staat hoe je zelf bier kunt brouwen. Toch zijn wij ervan overtuigd dat een ambacht in de praktijk aangeleerd hoort te worden, waarbij je ook gelegenheid hebt om verhelderende vragen te stellen.

Tijdens de theorielessen leggen de docenten van het EWBG de basisprincipes van het hygiënisch werken, het proces van het brouwen, kennis van de ingrediënten en het gebruik van brouwapparatuur uit. Tevens zul je leren om je eigen vaardigheden te monitoren wat tot doel heeft je brouwsel gaandeweg te optimaliseren.

Tijdens de praktijkdag sta je zelf achter de pannen en brouw je jouw eerste eigen bier. De cursus wordt op 25 november afgesloten met het bottelen van het eigen gebrouwen bier. Tijdens de cursus wordt er gebruik gemaakt van het leerboek “Maak van water bier”. Dit leerboek dient samen met een startset door de cursist te worden aangeschaft.

Na afloop van de cursus heb je de basisvaardigheden van het brouwen onder de knie en heb je 10 liter zelfgebrouwen bier in huis. Naast het volgen van de cursus ben je voor 1 jaar automatisch lid van het EWBG. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van het gilde kun je altijd vragen stellen aan je mede-gildeleden, je biertjes laten proeven/keuren door je mede-gildeleden en/of door een professionele bierkeurmeester. De kosten van de cursus bedragen € 100,=. Dit is inclusief de ingrediënten die nodig zijn tijdens de praktijkdag en tien liter eigengebrouwen bier wat mee naar huis gaat.

Data cursusavonden en praktijkdag:
Vrijdag 16 september
Vrijdag 30 september
Vrijdag 7 oktober
Vrijdag 21 oktober
Zaterdag 5 november praktijkdag (brouwen)
Vrijdag 25 november bottelen

Voor aanmelden of vragen kun je terecht bij de secretaris van het EWBG. Aanmelden voor 15 augustus 2022 via secretaris@edeswijnenbiergilde.nl of bel met 06 225 44 294.

Vriendelijke groet,

Cursusleiders bierbrouwen EWBG

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.