Bijeenkomst 10 Maart

Donderdag 10 maart 2022 thema: Rijstwijn en rijstbier
Om kwart voor zeven waren de eerste bestuursleden al aanwezig, om de boel klaar te zetten.
Door een foutje bij De Kolk was ons gildelokaal aan een andere club verhuurd en kregen we een andere ruimte toegewezen.
Na alles te hebben klaargezet en de eerste leden binnen kwamen druppelen, bleek dat we een grotere ruimte nodig hadden.
Met vereende krachten werden de spullen verhuisd en opgesteld. Nog voor half acht bleek dat deze ruimte eigenlijk ook niet toerijkend was, maar een alternatief was er niet.
Na nog weer stoelen erbij gezet te hebben kon de presentatie beginnen.
Voor het eerst sinds jaren was er gekozen voor een gezamenlijk basis recept om zowel Rijst wijn als Rijst bier te kunnen maken.

Om rijst de gelegenheid te geven haar enzymen om te zetten in suikers was er in dit geval voor gekozen dat mout deze klus voor ons uit moest voeren. Dit bereik je door te maischen.
Verschillende wijnmakers weten niet wat maischen is, daarom werd hier eerst even aandacht aan besteed. Hier is niet te diep op ingegaan, want alleen aan dit deel van bierbrouwen kun je al een avond vullen.
Na het maisch proces wordt de keus gemaakt of het eindproduct wijn of bier moet worden. Voor het maken van wijn moet je de most af laten koelen, fruit en gist toevoegen en daarna gaat het de gistfles in. Voor het brouwen van bier ga je vanaf dit moment het kookproces in, waarbij de hop toegevoegd wordt. Aan het einde van het proces wordt de wort geforceerd gekoeld en gaat de gisttank in.

Tijdens de presentatie gingen twee verschillende flessen met rijstwijn rond, een Chinese en een Japanse. Geen van beide kon rekenen op veel enthousiasme.
Na dit onderdeel was er tijd voor een stukje kokoscake, gebakken door één van de gildeleden.

Vervolgens was het tijd voor de prijsuitreiking van de gildekampioenschappen die vorig jaar november hadden plaatsgevonden. Tijdens de uitreiking van de certificaten en medailles gingen er twee soorten rijstbier rond. De eerste was een pils en de tweede een Witbier. Ook hierover was men weinig enthousiast, maar ze kregen iets meer waardering dan de wijn.

Volgende maand staat ‘kennis maken met likeur’ op het programma. Ook dit zal een gezamenlijke avond worden, en hopelijk nu wel in ons eigen gildelokaal.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.