Likeurproeverij 20 jan 2022

Hierbij een kort verslag van Niels over de laatste gilde avond en alvast wat informatie over de gilde avond van april en een gilde avond in 2023.

likeuren.

Afgelopen donderdag (20 januari) heeft er een online proeverij “koffielikeur” plaatsgevonden.

Er waren tien likeuren ingeleverd, deze zijn verdeeld over kleine flesjes en allen voorzien van een eigen nummer. Hierdoor wist zelfs degene die koffielikeur had ingeleverd niet welke likeur bij hem/haar hoorde. De flesjes zijn vervolgens weer opgehaald door iedereen die meedeed met het proeven.

Skype online meeting

Om acht uur zaten er zeventien deelnemers, zowel wijn- als bier-leden, achter de pc (laptop of telefoon) en kon de eerste likeur geproefd worden.
De likeuren liepen sterk uit één, van helder tot troebel, van een sterke koffiegeur tot een niet definieerbare, van lekker bakkie tot koffiefilter en van hoog in de alcohol of suiker tot in de juiste balans. De meningen over de likeur liepen ook sterk uit één. Gelukkig maar, want iedereen maakt in eerste instantie een likeur voor zichzelf. Omdat smaken verschillen is het ook bijna voorspelbaar dat de proef beleving daardoor ook verschilt.
Dit was voor mij (Niels), die de cursus tot likeurkeurmeester wil gaan volgen, een mooie eye opener.
Hoewel iedereen het erover eens is dat een gilde avond bedoeld is om fysiek samen te komen, is zo’n online proeverij een goed alternatief.

Een avond likeuren proeven is zelfs zo goed bevallen dat het voorstel is geopperd om nogmaals een likeurproefavond te houden, maar dan met likeuren die gemaakt zijn met citrusvruchten. Hier zal in april tijdens de gilde avond nog even op terug gekomen worden.

In april is het thema van de gilde avond namelijk “kennis maken met likeur”, waarin leden die al likeur maken alle gelegenheid krijgen om hun ervaringen te delen en waardoor leden die nog geen likeur maken misschien interesse krijgen in het vervaardigen van hun eigen likeur(en).

Alvast vooruitlopend op het programma van 2023; er zal dan een avond over “Citruslikeur” ingepland worden.
Om het voor zowel beginners als gevorderden aantrekkelijk te maken mag de likeurbereider zelf de te gebruiken citrusvruchten uitkiezen.
Voor degene die ervoor kiezen om citrusvruchten te gaan gebruiken die bij de reguliere buurtsuper niet te koop zijn zullen er, als er interesse voor is, via de Activiteiten Commissie door middel van gezamenlijke inkoop verschillende soorten vruchten besteld worden. Nadere informatie hierover zal t.z.t. nog volgen.

Tip voor wat bijzondere Citrusvruchten:
Kijk ook eens bij “De Koopman” (groenteboer) of bij een Turkse of Oosterse supermarkt. Daar wil men ook nog wel eens wat bijzonders hebben liggen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.