BIERBROUWEN IS KUNST.

Toen de leden vanmorgen om half negen bij Bertus binnen kwamen druppelen had hij al 200 liter water opgewarmd en de mout geschroot. Zoals bekend stond het recept van een SMASH op het programma.
Nee, het gaat hier niet om een term die bij volleybal, tennis of badminton maar om een bier type. SMaSH de afkorting voor Single Malt Single Hop. Of te wel: voor het brouwen van bier wordt slechts één soort mout en één soort hop gebruikt.
Het klinkt simpel, maar het is voor een brouwer een uitdaging daar iets moois van te maken. Voor de meeste soorten bier worden verschillende soorten mout gebruikt zodat onder andere de schuimlaag stabieler of het bier voller is, mout bepaald ook de kleur van het bier. Voor de meeste biersoorten worden twee soorten hop gebruikt, waarvan de eerste voor de typische bittere smaak van bier zorgt en de andere voor de geur.
Door één soort mout en één soort hop te gebruiken is er niks om je brouwfoutjes achter te verstoppen, foutjes hoe klein dan ook komen onberispelijk naar boven.
Tien gildeleden kregen allemaal een taak toebedeeld, maar de waarheid gebied dat er meer tijd zat in het uitwisselen van feitjes dan dat er gebrouwen werd.
Ondertussen was Ronald druk met de BBQ, hij verzorgde de lunches die bestond uit braadworst, rode souche en broodjes.
Allen mochten 20 liter bier mee naar huis nemen, waar zij een eigen gist toe mochten voegen en eventueel mogen droog hoppen.
In januari 2022 staat het proeven van dit bier op de agenda.
Al met al een zeer geslaagde dag, die hopelijk volgend jaar herhaald kan worden.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.