Brouwdag 9 oktober. (alleen voor leden).

De gezamenlijke brouwdag is voornamelijk bedoeld om met veel plezier een grote ketel bier te brouwen.
Aan het einde van de dag wordt de wort verdeeld onder de deelnemers, zij zullen er hun eigen gist aan toevoegen en het thuis laten fermenteren.
Donderdag 13 januari 2022 zullen we ontdekken wat de verschillende temperaturen en gisten voor invloed hebben op het eind resultaat.

Wat gaan we brouwen?
Dit jaar staat er een SMaSH op het menu. Nee, het gaat hier niet om een term die bij volleybal, tennis of badminton wordt gebruikt. Voor brouwers is SMaSH de afkorting voor Single Malt and Single Hop. Of te wel: voor het brouwen van dit bier wordt slechts één soort mout en één soort hop gebruikt.
Het klinkt simpel, maar het is voor een brouwer een uitdaging daar iets moois van te maken. Er is niks om je achter te verschuilen, kleine foutjes komen onberispelijk naar boven.
Het voordeel van een SMaSH is dat je als brouwer de effecten van bepaalde soorten mout en hop kunt verkennen en deze methode is onder andere geschikt voor brouwers die het brouwen naar een hoger plan willen tillen.
Een ander voordeel van een SMaSH recept is dat je eventueel kunt brouwen met mout en hop die je op dat moment in huis hebt.
Mout en hop
Omdat er slechts één moutsoort gebruikt wordt gebruik je alleen een basismout, denk aan Pils-, Pale Ale-, Munich-, Maris Otter-, Münich-, of Vienna mout.
Of te wel een mout die je toch al in je brouwhuis hebt, omdat het de basis van de meeste biersoorten is. Elke dubbeldoelhop (‘Dual purpose hop’) kan gebruikt worden, omdat je hiermee het bier een bittertje en een aroma geeft. Ik heb 38 verschillende soorten hop gevonden die aan deze eis voldoen.
We hebben gekozen voor Pale Ale mout en Styrian Golding (deze kun je makkelijk vervangen door East Kent Goldings) omdat de meeste hobbybrouwers deze grondstoffen in hun brouwhuis hebben. Styrian heeft een gemiddeld alphazuur gehalte en is populair vanwege het karakteristieke kruidige (grasachtig, bloemachtig) aroma. Ze is ook geschrikt om te Dry hoppen, wie dat wil mag dit ook met ‘onze brouwdag bier’.
De brouwdag
We worden verwacht ons om 9.00 uur. De ketel is dan al opgestookt en de mout gemalen.
Het is handig wanneer je zelf een stoel meeneemt. Neem verder je eigen vergistingsvat, met een inhoud van ten minste 20 liter, mee die je goed af kunt sluiten.
We gaan ervan uit dat iedereen het vat thuis al heeft ontsmet, maar voor de zekerheid is het goed om je eigen Oxypro en Star-san mee te nemen.
Thuis kan je je eigen(!) gist toevoegen.
De activiteiten commissie zorgt voor koffie, thee en een versnapering tussen de middag..

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.