Bijeenkomst van 9 september

Op de eerste gildeavond van 2021 komen de eerste gildeleden vanaf 19:00 uur bij De Kolk binnendruppelen.

Dat men al zo vroeg binnenkwam mag gezien worden als bewijs dat de behoefte groot is om elkaar na negentien maanden weer in het echt te ontmoeten. Om elkaars product te proeven en om te discussiëren over het maakproces en elkaars bevindingen.

Jasper was al snel de keuken in om zijn presentatie over het maken van kaas voor ‘de wijnkant’ voor te bereiden. Nadat de tien liter melk op de juiste temperatuur was, werd deze meegenomen naar het lokaal. Omdat de tussenwand opengeschoven was, was de ruimte groot genoeg om de 1,5 meter in acht te houden. Het ventilatiesysteem draaide op volle toeren, waardoor ook de ‘corona veiligheid’ met gemak gewaarborgd kon worden. Een CO2 meter die in de ruimte aanwezig was gaf ook de hele avond aan dat alles in orde was vwb de ventilatie.

Gehuld in zijn labjas en met allerlei potjes, lepeltjes en drankjes op zijn tafel, had Jasper iets weg van een alchemist. Het was een zeer leerzame avond.

EWBG aan de “bierkant”

Op het terras werd corona proof een presentatie over vakantie- en/of lockdown bier gegeven.

Een beetje onwennig zat de groep bij elkaar, het was ook alweer ruim anderhalf jaar geleden dat men elkaar fysiek ontmoette. In de tussenliggende maanden is er alleen via het beeldscherm met elkaar gesproken.

Er is eigenlijk niet gesproken over deze lange periode, men kwam voor een andere beleving Gesproken over de grote pauze werd er eigenlijk niet, ze kwamen dan ook voor een hele beleving bij elkaar. Daar waar het EWBG in 1992 voor is opgericht, en dat is het praten, kijken, ruiken en proeven van en over een gezamenlijke passie en hobby.

Het is na de zomerstop gebruikelijk om het over vakantiebier, of bier dat men zelf heeft gebrouwen tijdens de stop, te hebben.

Als eerste werd een ‘fout bier’ geproefd en besproken. “Het had eigenlijk een La Chouffe blond moeten worden, maar door onoplettendheid heb ik per ongeluk seasongist gebruikt,” klonk het. Wat eigenlijk een kloon moest worden is nu een clown. “Ik had deze gist al in huis voordat ik dit type bier had geproefd, het flesje van een commerciële brouwer viel me zo tegen dat ik me voorgenomen had om deze gist niet te gaan gebruiken. Maar dankzij mijn verwisseling ga ik mijn overtuiging bij stellen, en probeer ook eens een season van een andere brouwerij.”

Het tweede bier was een kloon van Sierra Nevada Pale Ale “Met dit amberkleurige bier begon, begin jaren ’80, de craft revolutie in de Verenigde Staten,” verteld de hobbybrouwer.

“In een tijd dat er alleen nog maar op grote schaal pils werd gebrouwen was dit één van de eerste bieren die door een kleine brouwerij werd gebrouwen.

In wat ooit begon ooit als een droom van een brouwer, is de zwaar gehopte Sierra Nevada Pale Ale uitgegroeid tot een regelrechte klassieker. Dit iconisch bier heeft veel mensen aangezet om ook zelf bier te gaan brouwen.”

Vervolgens waren de vakantiebieren aan de beurt. De leden vertelden over hun smaak ervaring, waarom zij voor dit bier hadden gekozen en wat over de achtergrond van het bier.

Omdat smaak subjectief is en er veel verschillende reacties gegeven werden beperk ik me alleen tot het deel van de achtergrond van de brouwerij en het bier:

Floreffe Dubbel is een mooi bruin bier, gebrouwen door Brouwerij Lefebvre in opdracht van abdij Floreffe.

In 1876 richtte Jules Lefebvre zijn brouwerij op. Inmiddels staat de zesde generatie aan het roer. Het bedrijf was aanvankelijk zowel boerderij, mouterij en brouwerij.

De Eerste Wereld oorlog, het interbellum, de Tweede Wereld oorlog en de opkomst van pils leken de brouwerij de das om te doen. De familie wist echter het hoofd boven water te houden dankzij een eigen drankenhandel.

Het duurde tot 1983 voordat zij het brouwen weer op wisten te pakken. Het zou te veel geld kosten om de brouwerij weer volledig op te bouwen en om die reden maakt Floreffe gebruik van de faciliteiten van brasserie Lefebvre.

Bikse Tripel van Museumbrouwerij De Roos. Een eerste proefbrouwsel werd gebrouwen bij Trappistenbrouwerij De Schaapskooi (La Trappe) in Berkel-Enschot. Toen bleek er al een grote behoefte aan een eigen Hilvarenbeeks bier. Dit bier werd in 1994 op de markt gebracht. De Roos noemt zich de enige authentieke dorpsbrouwerij van Nederland.

Pier Tripel van Grutte Pier Brouwerij dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van Pier Gerlofs Donia, deze volksheld zou rond 1517 Friesland hebben beschermd tegen de Saksen en Hollanders. Dankzij zijn reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht werd hij omgedoopt tot Grutte (grote) Pier. Een naam die staat voor kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots.
De brouwerij is relatief jong, in 2014 besloten Frans Filius en Renze Bil om een eigen brouwerij op te starten. Inmiddels is de brouwerij uitgegroeid tot een van de grootste Speciaal Bier merken van Friesland.

De Tripel trouble van brouwerij Van Moll is iets ouder dan Grutte Pier. Van Moll uit Eindhoven vond het vreemd dat er in de vijfde stad van Nederland geen enkele brouwerij te vinden was. In 2013 openden zij om die reden hun eigen brewpub in het hartje van de stad. “Wij zijn gek op bier, daarom brouwen we het,” aldus Van Moll. “Wij experimenteren en balanceren, gedurfd, soms ’n tikje gek, maar nooit over het randje. Traditie, kennis en eigenwijsheid met altijd aandacht voor balans.”

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.