Bijeenkomst 9 januari 2020.

Het bestuur van het Edes Wijn en Bier Gilde wenst u gezegende kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar.

———————————————————————————————————–

De wijnmakers hebben commerciële ciders geproefd onder leiding van Mireille.

Ze heeft in haar laatste vakantie naar Engeland (Cotswolds) verschillende ciders meegebracht.

Verschillende ciders

Dit zijn 6 Engelse, 2 Schotse en 1 Ierse cider. Ook zijn nog 1 Nederlandse en 1 Duitse cider ingebracht.

Na de ciders geproefd te hebben, is de gezamelijke conclusie dat de Engelse ciders beter zijn dan de andere.

————————————————————————————————————–

”Gezamenlijk brouwen” was het thema van de “bier-kant” op donderdag 9 januari.

Na elkaar uitgebreid de beste wensen voor 2010 te geven, en het voorwoord van de voorzitter, werd de wand tussen de “wijn-kant” en de brouwers dicht geschoven.

Eiso nam het woord van de voorzitter over.

Hij was eind vorig jaar met het voorstel gekomen om tijdens een gezamenlijke brouwdag bier te brouwen voor het aankomende “(B)oktoberfest”. Tijdens de kerstvakantie heeft hij zijn voorstel uitgewerkt tot een presentatie voor deze avond.

Op een nader te bepalen datum zullen de brouwers in tweetallen bo(c)kbier gaan brouwen. Iedereen krijgt dezelfde mout en hop uitgereikt.

Eiso kreeg veel input van de mede-brouwers en zo werd besloten dat er slechts twee (strikt genomen drie) variabelen zullen zijn:

–       Elk duo zal andere verhoudingen mout afwegen, waarmee we kunnen proeven en zien, welke invloed de mouten hebben op het bier.   

–       De batch wordt per duo gesplitst, de één gebruikt een bovengist, de ander de originele ondergist

–       Omdat iedereen z’n eigen vat mee naar huis neemt kunnen de temperaturen tijdens het gisten iets variëren

Tijdens het Bier (B)oktoberfest, wat op 10 oktober gaat plaats vinden, zullen de bieren onder elkaar geproefd en beoordeeld worden. Als het goed is komen er tijdens de gezamenlijke brouwdag en het proeven van het bier vele leermomenten langs. Tevens zal tijdens het (B)okteberfest de jaarlijkse BBQ plaats vinden.

In de pauze werden de bieren van drie thuisbrouwers geproefd. Eiso nam het voortouw door een eigen Bockbier te laten proeven. Hij voegde er aan toe dat er voor dit bier erg veel verschillende mouten gebruikt zijn, waardoor niet terug te vinden is welke mout waarvoor verantwoordelijk is. Dit recept zal daarom ook niet gebruikt gaan worden voor het themabier.

Vervolgens werd het bier van Niels onder de loep genomen. “Het bier is mooi helder” kreeg de beginnende brouwer als compliment. Na kritisch ruiken en proeven werd er vastgesteld dat het bier erg zuur is voor een Brown Ale. “Maar met de benaming Geuze-bier zou je de plank zeker niet misslaan” klonk het.

Rinus had een Winterbier meegenomen. Hij benoemde welke kruiden er in zaten, hetgeen de indruk wekte dat het kruidenrekje van zijn echtgenote geplunderd zou zijn.

Tot laat op de avond werd er nog nagesproken over de bieren en er werden vele tips en tops uitgewisseld.

Voor de “leerling”-brouwers die onlangs hun bier hebben gebotteld was het mooi om te horen wat de voordelen van een Gilde zijn.

“Het is niet alleen drinken, maar voornamelijk proeven en van elkaar leren,” zei Michiel.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.