Bijeenkomst in Oktober

De wijnmakers komen op donderdag 10 oktober om de thema likeur Sinaasappel te keuren / proeven. 

Likeur proeven

Er waren 6 sinaasappel likeuren ingeleverd, die we onderling gekeurd hebben. De likeur van Jasper was de lekkerste.

Atie had van haar eigen wilde citroenenboompje vorig jaar de eerste citroentjes geplukt en hiervan 2 verschillende likeuren gemaakt. 
Deze smaakten apart maar niet onsmakelijk, we kenden deze geur/smaak niet.  

Bezoek aan brouwerij Ghoplin

Het gilde-uitje van oktober 2019 was een bezoek aan de Veenendaalse Stadsbrouwerij Ghoplin.

Om half acht verzamelden de gildeleden zich aan de Wildeman in Veenendaal.

Toen de groep compleet was werden welkom geheten door Glenn van de Velde.

“Het brouwhuis is als een soort lus ingericht,” vertelt de brouwmeester en eigenaar enthousiast. “Via de grote roldeur komt de mout binnen.”

Wijzend op een uitbouw rechts vertelt hij dat het bedrijf vroeger gebruikt werd door een bloemist en dat de eerste koelruimte nu gebruikt wordt om de mouten op te slaan.

Brouwhuis

De schrootmolen staat strak naast de moutkamer. “Die wordt op een steekwagen naar buiten gereden. Je kunt op de parkeerplaats zien dat ik daar vanmiddag heb staat schroten,” gaat hij verder.

Hij vertelde over de voor- en nadelen van schrootmolens met twee en met drie walsen.

In het midden van de ruimte staan twee roestvrij stalen ketels. “Deze worden binnenkort vervangen voor grotere ketels, die staan nu buiten onder het afdak,” Glenn voegde er aan toe dat die grote ketels van de Heidebrouwerij zijn geweest.

Nadat de Heidebrouwerij uit Ede weg moest, wordt het bier bij Ghoplin gebrouwen. Er zijn meer brouwerijen die dankbaar gebruik maakt van de diensten van Glenn.

Aan het einde van de ruimte is de tweede koelruimte, hier staan de vaten waar het wort bier moet worden.

Met een zwaai naar links lopen we weer terug. Hier staat de bottellijn, de flessen worden vacuüm afgevuld en pneumatisch worden de kroonkurken op de flessen gedrukt.

Als we doorlopen staan de gildeleden weer bij de grote roldeur. “Waar de mout binnen kwam verlaat het bier dit brouwhuis,” aldus Glenn. Die er direct aan toevoegde zelf ook wel toe te zijn aan een biertje.

Geproefde bieren.

Boven een deel van het brouwhuis is een proefkamer, waar de verschillende bieren geproefd konden worden.

Tijdens het tappen vertelt de brouwer gedreven over zijn toekomstplannen, over recepten en de smaaksensaties.

Aan het einde van de avond tolde het hoofd van ondergetekende, niet wetend of dit door de informatiestroom of van het proeven komt.

Via deze weg wil ik Glenn hartelijk bedanken voor de gastvrije ontvangst en ik hoop dat hij ook eens bij ons op een gildeavond het één en ander wil komen vertellen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.