Bijeenkomst van 9 juni 2016

De wijnmakers

hebben zoet/zuur/bitter/zout geproefd onder leiding van Jannie en Henk.
Mireille heeft een lezing gegeven over het ontstaan en gebruik van mede (honingwijn) en we hebben 6 soorten geproefd.

W9-6-2016            W9-6-2016-2

De biermakers

Visueel een vorm beschrijven lukt ons allen nog wel. Is het vierkant, rechthoekig of bijvoorbeeld rond. Een kleurbeleving wordt al een stuk lastiger. En een exacte smaak of geur te omschrijven wordt pas echt een uitdaging. Zelfs een voorkeur of iets lekker smaakt of ruikt kan tot een heftige discussie leiden. Dan nog maar te zwijgen over smaak en geurafwijkingen die je waar zou kunnen nemen in je zelf gebrouwen biertje.

Robert de Boer heeft ons hierin een aardig stuk op weg geholpen. Onze gildeavond op 9 juni begon met een presentatie waarbij de meest bekende termen en omschrijvingen de revue passeerden. Omschrijvingen als zoet, zout en bitter zal menigeen zonder aarzeling lukken, maar bij termen als alkalisch, fenolisch, acetaldehyde en ranzig, laat een gepaste woordkeuze voor een treffende omschrijving, ons al snel in de steek.

De presentatie is hier te downloaden: Brouwafwijkingen

Na een korte pauze, onder het genot van een commercieel (speciaal) biertje zonder smaakafwijkingen, werden een aantal besproken geuren en smaken, middels geconcentreerde preparaten aan ons gepresenteerd. Hartelijk bedankt Robert voor deze zeer leerzame avond.

Bier 9-6-2016-2               Bier 9-6-2016

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.